Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med resor på schemat

/

En jordbävning på 4,5 på richterskalan.

Det var en av många saker som åtta elever från Hågestagymnasiet i Sollefteå fick uppleva under sin utlandspraktik på Nya Zeeland, i Italien och England.

– Vi har lärt oss otroligt mycket, säger Sanna Källarsson.

Annons

Sanna Källarsson är en av de elever som under fem veckors tid fick arbeta på Nya Zeeland. De fick uppleva massor; berättelsen blir lång och slingrande, om allt från linbanan genom Rotoruas åldriga urskogar till maoridans, surfning, delfiner och affärer inkvarterade i containrar.

– För två år sedan var det en jättestor jordbävning som förstörde massor. Många av affärerna är fortfarande i containrar, det har blivit en turistattraktion, berättar Sanna.

Under tiden på Nya Zeeland jobbade Sanna Källarsson och Ida Tusa Sundgren på souvenirshopar i Christchurch och Oakland. Jordbävningen kom som en total överraskning:

– Vi hade precis gått och lagt oss när allt började skaka. Det var ganska läskigt. Vi visste inte vad vi skulle göra, så vi väntade bara tills det tog slut, berättar Sanna och Ida.

De övriga eleverna fick åka till England respektive Italien. Emma Östman berättar om livet i Kensington, London – ett område där höginkomsttagare lever flott.

– Vi hade en Ferraributik på vår gata, och i kvarteret bredvid en Lamborghinibutik, säger hon.

– Folk var otroligt välklädda och stajlade. Men alla var väldigt trevliga och omhändertagande, det var väldigt lärorikt.

Emma jobbade i bar och restaurang; hennes kompis Amanda i receptionen.

– Från början var det svårt med engelskan, men vi kom i gång senare. Vi bodde på vandrarhem och åkte tunnelbana till jobbet, det blev långa dagar, men jätteroligt!

Catarina Söderlind, lärare, ser stor nytta med utlandspraktiken.

– Inte minst får eleverna användbara referenser. Det är också väldigt utvecklande, det höjer kvalitén på utbildningen, säger hon.

Mer läsning

Annons