Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fokus på företagande

/
  • Thomas Östlund från näringslivsavdelningen och Catarina Molitor Sjöberg från Gålsjö bruk diskuterar.
  • Äventyraren Ola Skinnarmo föreläste under kvällen i Sollefteå.
  • Paneldiskussion med Lennart Mörtsell, Paul Gerdin från Näringslivsrådet, Elisabet Lassen och Thomas Östlund.

På onsdagen hölls ett seminarium i Sollefteå – med syfte att öka den politiska kunskapen om hur det är att vara företagare i kommunen.

– Vi kommer att vidta åtgärder för att förbättra företagsklimatet, säger kommunalråd Elisabet Lassen (S).

Annons

Flera politiker och tjänstemän hade samlats under onsdagen på Hullsta gård i Sollefteå tillsammans med kommunens företagare. På agendan stod föreläsningar, paneldiskussion, information och mingel.

– Alla vet att vi ligger långt ner i Svenskt näringslivs ranking. Vi har en stor uppgift framför oss, och måste ställa frågan vad vi från politiskt håll kan göra för att förbättra företagsklimatet, säger Elisabet Lassen.

Vad kan ni göra?

– Inom kort kommer vi att presentera ett antal åtgärdsförslag. Just nu kan jag inte ge några konkreta exempel.

Thomas Östlund från näringslivsavdelningen betonar vikten av en god dialog mellan kommunen och företagarna.

– Intresset och viljan finns, men vi kan bli ännu bättre på att lyssna. Vi måste fråga oss om vi gör rätt saker, säger han.

Ett antal företagare föreläste för politikerna under dagen. Fredrik Larsson från Nipsoft betonade hur viktigt det är med tillgång till kapital och finansiering.

– Om aktörer från andra kommuner går in och finansierar ett Sollefteåföretag finns risken att det företaget flyttar från orten. Drömmen vore ett Sollefteåbaserat riskkapitalbolag, säger han.

– Sen måste politikerna prioritera infrastrukturen också, vi har fortfarande inget bredband i Gålsjö. Och attityderna gentemot företagare måste förbättras, säger Catarina Molitor Sjöberg från Gålsjö bruk.

En väg till finansiering är genom Inlandsinnovation, ett riskkapitalbolag med ett statligt uppdrag för utveckling av näringslivet i norra Sverige. Men företagare i Sollefteå anser att det är svårt att få stöd den vägen.

– Vi investerar där det finns avkastning. Om vi satsar pengar i sådant som inte går bra får vi kritik för det, eftersom vi har tilldelats två miljarder i statliga skattepengar, menar Lennart Mörtsell från Inlandsinnovation.

Kvällen avslutades med en föreläsning av äventyraren Ola Skinnarmo.

– Att driva ett företag här är väl lika tufft som att skida till Nordpolen. Skämt åsido, men det viktigaste är att våga satsa och våga misslyckas, säger han.

Mer läsning

Annons