Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massiv kritik mot Terry Evans seans

/

Alla är inte positivt inställda till medier. Martin Rundkvist, ordförande i Föreningen vetenskap och folkbildning, är väldigt skeptisk.

Annons

Terry Evans två bolag omsätter tillsammans cirka sex miljoner kronor.

En storseans på Hullsta gård kostar 210 kronor i inträde, lokalen tar 337 personer. Biljettintäkterna för en två timmars seans uppgår till drygt 70 000 kronor.

– Människor i sorg kan få svårt att gå vidare i livet om de tror att de kan få kontakt med döda, det blir problematiskt, säger Martin Rundkvist.

Han är övertygad om att medier bluffar och inte har kontakt med andevärlden som de påstår.

– Det handlar om mer eller mindre skickligt skådespeleri. De fiskar efter saker eller ger väldigt generella påståenden. Ju mer specifika de är, desto oftare har de fel. Sen spelar de ofta på sin charm.

En annan teknik Martin Rundkvist menar att medier använder är att de säger flera olika saker som är väldigt motstridiga. Sen när de får napp så framhåller de just det påståendet; som om att de haft rätt hela tiden.

Eller så använder de sig av den teknik som på fackspråk kallas "cold reading"; de mjölkar en person på information med flera frågor och till slut träffar de rätt.

– Och har de helt fel säger de att personerna ska kolla upp det när de kommer hem. Då slipper de erkänna att de har fel under en storseans.

Martin Rundkvist tror dessutom att många medier själva är fullt medvetna om att de bluffar.

– Man skulle kunna tänka sig att de led av vanföreställningar, och trodde på det här själva. Men så är det inte.

Han är dock inte särskilt förvånad över att folk tror på att medier kan få kontakt med andar.

– Det är ju samma sak som vi ser i alla stora religioner, folk donerar pengar till kyrkor och moskéer också.

Rundkvist gör ingen skillnad på nyandlighet och annan andlig tro.

– Men vi säger inte till någon att sluta tro på det ena eller det andra, det vore ytterst olämpligt. Vi försöker bara sprida kunskap.

Mer läsning

Annons