Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lediga sommarjobb

Annons
Många lediga sommarjobb

Det finns många lediga sommarjobb i Sollefteå. Just nu är 193 platser utannonserade. De flesta finns inom vård- och omsorgen, som söker hela 180 vikarier. Men för alla under 18 år ser det inte lika just ut.

Det finns fler lediga sommarjobb än på mycket länge. Fram till sista februari har drygt 27000 vikariat anmälts till landets arbetsförmedlingar. Drygt 7000 fler än under samma period i fjol. Knappt hälften av vikariaten finns inom vård- och omsorg. I Sollefteå är de flesta anmälda vikariaten inom yrkesområdet.

- Det finns en del jobb även inom skogsvård och turism och det brukar dyka upp en del arbeten som kommunikatörer. Men de flesta sommarvikariaten i Sollefteå är alltid inom vård- och omsorgen, berättar Susanne Borg på arbetsförmedlingen i Sollefteå.

Av de 193 ledigasommarjobben i Sollefteå är hela 180 inom vård- och omsorgen. Då har ännu inte sjukhuset kommit ut med de tjänster som de söker inför sommaren.

Att så många tjänster är lediga kan innebära problem. Förra året tvingades Sollefteå kommun söka dispens för att kunna tillsätta alla vikariat, så att även ungdomar under 18 år kunde jobba inom vård- och omsorg. Hur situationen blir i år vill inte Aino De Wall, personalsekreterare på vård- och omsorgskontoret spekulera i.

- Det är alltid svårt att få tag på till exempel undersköterskor, men det är för tidigt än att säga hur det kommer att bli i sommar.

För ungdomar under 18 år ser det annars ut att vara svårt att få ett arbete över sommaren. För dem som är 15-16 år är det allra svårast, eftersom man ofta saknar utbildning och erfarenhet från arbetslivet.

- Just nu finns det några vikariat som skogsplantörer och trädgårdsarbetare lediga att söka. Det bästa är dock att själv gå till en arbetsgivare där man skulle vilja jobba och presentera sig, vad man kan och är duktig på, tipsar Susanne Borg.

I Kramfors finns det betydligt färre sommarvikariat utannonserade. Just nu är 14 platser lediga. De flesta är inom vård- och omsorg samt serverings- och kockpersonal.

- Men det kommer mera inom kort. Kommunen brukar annonsera ut många tjänster där man söker personal inom turism, berättar Jan-Olov Pettersson på arbetsförmedlingen i Kramfors.

Man väntar också på att Kramfors-Sollefteå sjukvårdsförvaltning ska annonsera efter vikarier.

På arbetsförmedlingen i Härnösand har man hittills i år fått in 42 lediga vikariat över sommaren. Landstinget har ännu inte aviserat exakt hur många vikarier de kommer att behöva under sommaren, men behovet av vikarier har legat konstant på ungefär 200 varje sommar de senaste åren. Kyrkogårdsförvaltningen kommer inom kort att annonsera ut ett 30-tal tjänster. Och även Härnösands kommun kommer att lägga ut sina ansökningar inom kort.

- Situationen i år ser till det stora hela ut att bli ungefär som förra året, säger Mikael Eriksson på arbetsförmedlingen i Härnösand.

För att ha en bra chans att få ett sommarjobb är det dags att börja söka vikariaten redan nu. De flesta arbetsgivare vill ha klart med personal så tidigt som möjligt inför sommaren.

mattias modéen

0620 - 257 90

Mer läsning

Annons