Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammografi - ständigt debatterad

Annons
Mammografi - ständigt debatterad

Alla kvinnor i mellan 40 och 74 år i Västernorrland får en inbjudan till mammografiundersökning.

Men inte alla kommer.

Det finns många orsaker till att kvinnorna uteblir från en så kallad screening av brösten.

Kostnaden på 150 kronor, smärtan när bröstet kläms i röntgenapparaten - och debatten om mammografin som undersökningsmetod.

I början av året kom en ny debattartikel i Dagens Nyheter, där allmänläkaren Göran Sjönell och farmakologen Lars Ståhle, som ser mammografin som ett fiasko.

- En sådan här debatt märks omedelbart när det gäller bokningar till mammografi. Kvinnor blir oroliga och kommer inte till undersökningar. Att dödligheten i bröstcancer har minskat med mellan 30 och 50 procent sedan hälsokontrollerna infördes kommer inte fram i debatten.

- Kvinnor dör i onödan på grund av att de stannar hemma från mammografiundersökningarna, säger Hans Wallin, läkare vid mammograficentrum i Härnösand.

I Västernorrland startade mammografiundersökningarna 1990 och varje år kommer den blå mammografibussen till olika delar av länet och stannar några månader på varje ställe.

- I de landsting som startade med mammografi tidigare än Västernorrland, bland annat Dalarna, kan man visa på att dödligheten i bröstcancer minskat. Det tar över tio år innan man märker effekter av mammografiundersökningarna, säger Hans Wallin.

Antalet kvinnor som insjuknat i bröstcancer har ökat i flera decennier. Det finns 25 olika tumörtyper och cirka 5 700 kvinnor insjuknar varje år i Sverige.

Mammografiundersökningens syfte är att upptäcka tumörerna i ett tidigt stadium.

Enligt Hans Wallin får negativa rapporter om bröstcancer mycket snabbare genomslag än positiva rapporter

- Det gäller bland annat den debattartikel som fått sådan uppmärksamhet just nu och som hänvisar till en Cochranerapport som fått stor uppmärksamhet. En rapport från samma institut en vecka senare och med helt andra slutsatser har det inte hörts ett ljud om, säger Hans Wallin.

Mammografibussen, den mobila undersökningsvagnen, där två sköterskor från Mammograficentrum tar emot kvinnor, intervjuar och undersöker, märker tydligt att debatter i media påverkar kvinnors beslut att besöka mammografin.

Men de som kommer har gjort sitt val.

- Det här är det bästa som hänt. När man varit på mammografin känner man sig trygg ett år igen, säger Rut Bodin från Sollefteå, som aldrig har tvekat när det är dags för mammografiundersökning.

- Jag övertalade en väninna för några år sedan att gå. Hon hade inte tänkt göra undersökningen för hon tyckte att det var för dyrt, men hon gick till mammografin och där upptäcktes en millimeterstor tumör och hon fick åka till Umeå för behandling, säger Rut Bodin.

gaje blixt

FAKTA/Bröstcancer och mammografi

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Överlevnaden är relativt god, drygt 7 av 10 kvinnor som fått bröstcancer lever 10 år efter diagnosen.

Mammografi är en röntgenundersökning av brösten.

Dödligheten i bröstcancer sjunker i Sverige.

Åtta stora kontrollerade studier av mammografiscreening har gjorts i världen. Samtliga har visat nedgång i dödlighet i bröstcancer. Ingen har visat ökad risk.I Sverige startade mammografiundersökningar först i Gävleborgs län i slutet av 1960-talet. I Malmö, Kopparberg (Dalarna) och Östergötland startade försök 1976-1977.

(Socialstyrelsen)

Mer läsning

Annons