Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnare i Vallaskolan

/
  • Vallaskolans rektor Anna-Lena Brantholm Lööw tar för sig av den goda maten som serveras i skolans matsal. På onsdagen var det fisk till huvudrätt.
  • Köksassistent Frans Collén fyller i dagens meny för allergiker.
  • I Vallaskolans matsal kan gästerna ta för sig från ett digert salladsbord.

Situationen i Vallaskolans matsal i Sollefteå har blivit bättre. Och den kommer att förbättras ytterligare. Skolan har också formulerat visioner och mål för att långsiktigt förbättra kvaliteten och betygsnivån.

Annons

Problemen i Vallaskolans matsal började vid starten av höstterminen 2011. Det som en konsekvens av att högstadieeleverna från Långseleskolan och Nipanskolan flyttats över till Valla. Trots att lunchen delades upp i fem olika perioder uppstod ofta köer. Miljön var stökig och orolig. Många elever valde att hoppa över skollunchen eller gick ner till Sibyllakiosken för att äta.

Matsalen är egentligen alldeles för liten för de närmare 800 elever och personal som äter där dagligen. Men med olika åtgärder har man kommit tillrätta med de största problemen. Schemaläggningen har anpassats bättre till lunchtiderna och två kostchefer jobbade tidigare under hösten en veckas tid i köket för att hitta förbättringsområden.

Nu ska skolan se om man kan införa matvärdar som lotsar högstadieeleverna i matsalen. Under jullovet ska "skeppen"; de bord där mat, dryck, tallrikar med mera hämtas, flyttas för att få ett bättre och smidigare flöde. Eventuellt kommer också matlagningen till Rödsta skola att flyttas till ett annat kök.

Under våren 2013 har skolledning och arbetslag tagit fram en vision för att göra skolan till en av de bästa i Västernorrland.

– Vi har stakat ut målen och på vilka sätt de ska uppnås. Om tre år ska vi kunna se resultat, säger skolans rektor Anna-Lena Brantholm Lööw.

Ett av de resultat som ska uppnås är att vända trenden med att alltfler elever inte klarar gymnasiekompetensen. An de elever som lämnade skolan i våras uppfyllde 77 procent kraven. Målsättningen är också att år för år öka tryggheten i skolan samt få till stånd en ökad trivsel för personalen. För att uppnå målen ska bland annat lärarna kontinuerligt fortbildas.

Mer läsning

Annons