Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxsvinnet får fortsätta: "Ser ingen lösning nu"

Tonvis med lax från Ångermanälven går till soptippen varje år. Svinnet är inget nytt utan har pågått länge. Men Sollefteå kommun kan inte komma med någon annan lösning – de prioriterar annat.

Annons

Kommunalrådet Elisabet Lassen, (S), tycker det är synd med de stora mängderna lax som slängs varje år, men har inget annat förslag på vad man kan göra.

– Så har det varit länge. Jag ser ingen lösning nu i alla fall, säger hon.

Kommunalråd Elisabet Lassen (S) tycker det är synd med laxen som slängs, men ser inga möjligheter att rätta till det i det närmaste.

Allehanda.se berättade i måndags om det omfattande laxsvinnet från Ångermanälven i Sollefteå. Den fiskedom som kraftverket i Sollefteå har kräver att ägarna ska lindra den skada kraftverket utgör på fiskens naturliga levnadsförhållanden och därför ansvara för att sätta tillbaka odlad lax i älven. Under flera år har man fått upp betydligt större mängder lax i laxfällan än vad man behöver, och överskottet har man tvingats slakta och kasta på grund av regler och krav från en rad olika myndigheter. Det rör sig om tonvis med lax som kastas, och frågan är och har varit mycket omdiskuterad.

Läs mer: Får för mycket lax – tvingas slänga tonvis på tippen: "Det är inget vi tycker är kul"

Mer än hälften av den lax som man får upp från laxfällan är skadad och måste slaktas och slängas.

Första juli blev kommunen ensam ägare av vattenkraftverket mitt i Sollefteå. Innan ägde de hälften tillsammans med Eon. Som nybliven ensam ägare är det mycket att sätta sig in i, menar Elisabet Lassen. Och det omfattande laxsvinnet verkar inte vara något man i nuläget prioriterar att hitta en annan lösning på.

– Vi har inte ens pratat om detta. Nu måste vi inse vad det innebär att äga ett kraftverk. Som det är nu innebär det att driften kommer att fortsätta på samma sätt tills vi har en bättre lösning, säger hon.

Förra året slängdes omkring fem ton lax som blivit överskott från laxupptagningen i fällan.

På sociala medier har olika förslag kommit upp på vad man kan göra med den lax som slängs. Bland annat att man kan ge fisken till Junsele Djurpark, vad tror du om det?

– Jag vet inte hur djurparken ser på det, men det borde man väl kunna göra. Allt annat är bättre än detta om det är möjligt att genomföra, säger Elisabet Lassen.

Men hon tycker inte att det rör sig om någon större problematik.

– Jag kan inte säga att det är ett problem. Problem är något man far illa av. Det här är en situation där det är synd att så mycket lax går till spillo, säger hon.

Från och med i måndags och fram till årsskiftet lever vi över jordens tillgångar. Är inte laxsvinnet ett problem ur det perspektivet?

– Ja, det är ju svinn det här också, precis som allt vårt matsvinn. Men just nu har jag ingen lösning.

Läs också: Fisket av lax i Östersjön stoppas.

Mer läsning

Annons