Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Stjernkvistpå valturné

Annons
Lars Stjernkvist

på valturné

Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist är på valturné.

Under gårdagen besökte han både Sollefteå och Kramfors, bland annat för att möta väljare och sprida valbudskap.

- Att träffa människor ansikte mot ansikte är oumbärligt, ingenting slår ett personligt möte med väljarna, tycker han.

Just det personliga mötet mellan politiker och väljare är något socialdemokraterna satsar på inför det förestående valet.

- För många kan det vara svårt att ta ställning när man från alla partier möter likartade budskap och likartad retorik, säger Lars Stjernkvist.

- Speciellt farligt är det att bara utgå från de ytterst schematiska budskapen på affischpelare och i annonser; det verkar som om alla värnar om ungefär samma saker. I själva verket säger det ju mycket litet om partiernas inställning; här är i stället det personliga mötet det effektivaste instrumentet.

I det personliga mötet, menar Stjernkvist, kan politikern både förmedla känslor och nå fram med sitt budskap till den enskilda individen på ett oöverträffat sätt.

- Man kan förklara sina grundvärderingar och vad man står för. Media kan i och för sig ge en bred bild av den politiska diskussionen men här saknas mötet; väljaren kan knappast föra en dialog med TV:n.

Inför årets val har socialdemokraterna därför valt att lägga mindre resurser på affischering och annonser till förmån för direktkontakt med väljarkåren.

- Speciellt i regioner där valdeltagandet var lågt vid förra valet avsätter vi resurser för att skapa möjlighet för politikerna att gå ut och möta folk på plats, berättar Stjernkvist.

- Det handlar om allt från offentliga träffar med lokalpolitikerna till att gå runt och knacka dörr. Vi vill inte ha ett lågt valdeltagande!

Lars Stjernkvist vill pränta in vikten av att göra ett val:

- Ytligt sett kanske man tycker att partierna inte skiljer sig åt så mycket, men det gäller att gå djupare. Då upptäcker man också skillnaderna; kanske skulle de offentliga debatterna mer fokusera på skillnaderna partierna emellan.

- Man måste ta ställning för de värderingar man tror på, säger han.

- För oss socialdemokrater är en av huvudfrågorna vård och omsorg, som vi anser måste prioriteras. Vill vi ha kraftiga skattesänkningar - eller fler vuxna i skolan, fler anställda inom vården, billiga mediciner?

Efter den inledande träffen med Sollefteå arbetarekommun och LO-facken stod Stjernqvist under en timmes tid på gågatan i Sollefteå för att träffa folk på stan. Sedan genomfördes ett arbetsplatsbesök på Simonsens tvätt i Långsele och man deltog även i kommunalarbetareförbundets möte på Nipan.

I Kramfors träffade han arbetarekommunen i samband med representantskapsmötet i Väja.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons