Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långseletvätten räddas – 76 jobb blir kvar efter ett års oviss väntan: "Obeskrivligt skönt"

Personalen på Textilia i Långsele kan efter ett års vånda andas ut. Jobben blir kvar. Långseletvätten får fortsätta med landstinget Västerbottens tvätt och därmed säkras ett 70-tal jobb.

Annons

– Obeskrivligt skönt, säger Textilias VD Fredrik Lagerkvist .

Fredrik Lagerkvist, vd Textilia.

Redan i juni i fjol varslades all personal i Långsele om uppsägning. Det var då en säkerhetsåtgärd. Avtalet med landstinget Västerbotten, som Långseletvätten haft i flera år, skulle upphandlas. Och om Textilia inte vann upphandlingen så skulle man inte kunna ha kvar enheten i Långsele.

– Landstinget Västerbotten är 60 procent av volymen för tvätteriet i Långsele. Utan den kan vi inte bedriva någon lönsam verksamhet med de pressade priser vi har i branschen, sa Fredrik Lagerkvist till Allehanda.se i juni i fjol.

I augusti i fjol sades all personal upp, även det som en säkerhetsåtgärd eftersom de långa uppsägningstiderna skulle gälla fram till att det förra avtalet gick ut.

Meningen var att det skulle komma ett besked i höstas. Men så blev det inte och inte heller till jul, som var nästa tidpunkt. kom något beslut. I stället beslutade landstinget Västerbotten att underkänna både Textilias och närmaste konkurrentens anbud och det blev en helt ny upphandlingsrunda.

Under tiden fick Textilia i Långsele fortsätta och uppsägningarna drogs tillfälligt tillbaka.

Långseletvätten, Textilias enhet i Långsele.

I våras, på skärtorsdagen, lämnades de nya anbuden in och Fredrik Lagerqvist var hoppfull. Det hade han all rätt att vara. LandstingetVästerbotten valde att fortsätta med Textilia i Långsele. Avtalet gäller i 5 år med möjlighet till förlängning i två år och avser tvätt och leverans av personal och patientplagg samt bäddtextilier till Landstinget Västerbotten vilket bland annat innefattar Norrlands Universitetssjukhus, Skellefteå samt Lycksele sjukhus.

– Det har varit ett år av ovisshet för samtliga av våra 76 medarbetare i Långsele. Det känns extremt bra att äntligen kunna lägga detta bakom oss och fokusera på framtiden, säger Fredrik Lagerkvist.

I den avtalade tjänsten ingår även en logistiklösning för automatisk plaggdistribution, Texi Logistic Solution samt Bra Miljövalscertifierade textiler.

– Vi visste att vi hade ett konkurrenskraftigt bud och en den här branschen måste man ha tålamod, säger Lagerkvist.

Avtalsspärren släppte i fredags, den 17 juni. Men inte förrän på måndag morgon kunde Textilia konstatera att inga överklaganden kommit in och att beslutet gäller. Ledningen reste då till Långsele där det idag blir tårtkalas för att fira att ett års nervös väntan är över och att verksamheten nu är säkrad i alla fall i fem år.

Läs också: Stor glädje och lättnad hos personalen: "Man har varit lite orolig"

Mer läsning