Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långbjörns kraftstation byggs om för 30 miljoner

Annons
Långbjörns kraftstation byggs om för 30 miljoner

En stor ombyggnad kommer att inledas vid Långbjörns kraftstation i nordvästra delen av Sollefteå kommun. Ställverket kommer att byggas om och kompletteras med ett nytt till en kostnad av 30 miljoner kronor.

Projektet är en totalentreprenad och kommer med all sannolikhet innebära att lokala företag får en hel del jobb, speciellt när det gäller själva nybyggnadsdelen.

Vi kommer att bygga ett helt nytt ställverk vid kraftverket, berättar Olle Backman, vd för EAB, El och Industrimontage Svenska AB, vars dotterbolag tecknat storordern.

I samband med arbetet blir det en väldig massa kompetens som tas in, varav en hel del lokala entreprenörer. Det gäller då mes sannolikt bygg- och anläggningsdelen.

Det gamla ställverket vid Långbjörns kraftstation kommer att moderniseras. Dessutom kommer beställaren Svenska Kraftnät att investera i ett helt nytt ställverk på 400 kilovolt.

Det blir omfattande arbeten med bland annat husgrunder och byggnader, en betongstation som skall inhägnas, högspänningsställverk som skall ställas upp, kontrollutrustning som skall installeras och mycket mer, säger Olle Backman.

Svenska Kraftnät är ett statligt affärsverk som sköter stamnätet för elkraft samt har systemansvaret för den svenska kraftförsörjningen. Arbetena vid Långbjörn genomförs för att stärka elnätet och trygga eldistributionen i regionen.

Olle Backman berättar att arbetet kommer att inledas under våren och beräknas vara klart under hösten 2007.

Vi kan av naturliga skäl inte göra så mycket så länge tjälen finns i backen, men till sommaren skall vi vara i gång med arbete på plats, säger han.

EAB är ett av de fem största elentreprenadföretagen i Sverige. Just nu arbetar man en hel del med nedgrävning av elkabel, bland annat i Uppland och i fjällkedjan, för att minimera väderrelaterade störningar.

Katarina Östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to
Annons