Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet på väg mot större kommunal samverkan

Annons
Länet på väg mot större kommunal samverkan

- men än fattas de avgörande besluten

Kommunerna i Västernorrland står inför ett viktigt beslut.

Samverkan över alla kommungränser - eller inte.

Ett kommunförbund med regional samverkan som uppgift kan vara ett faktum redan 1 januari 2003 - om alla kommuner säger ja.

Det fyra år gamla Projekt Y som drivs av de politiska partierna i länet, inte kommunerna, läggs i så fall ned och ett regionalt samverkansorgan bildas i stället.

I går fick kommunförbundets ledamöter information i samband med förbundets årsstämma på Hallstaberget i Sollefteå.

Ewa Back (s), kommunalråd i Sundsvall, informerade om det blivande samverkansorganet.

Bakgrunden i diskussionerna finns i regeringens proposition om regional samverkan.

Politikerna i Region Y är överens om att en samverkan måste ske.

- Vi är inte precis världsberömda för att dra åt samma håll, sa Ewa Back.

- Men vi är en lång bit på väg. Nu pratar vi om samma saker vid samma tillfällen och vi kan inte längre räkna med att andra fixar utvecklingen åt oss, sa hon.

De sju kommunerna Ånge, Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik har många olikheter.

Längst när det gäller samverkan har man kommit i Härnösand-Timrå-Sundsvallsområdet. Region Y har dessutom samverkat över kommungränserna bland annat när det gäller marknadsföring, forskning- och utveckling och kommunikationer.

Den styrgrupp som har ansvaret för att information om det nya samverkansorganet skall ta kontakt med kommunstyrelser och kommunfullmäktige i de olika kommunerna om informationstillfällen.

Carl-Erik Mähler (s), kommunförbundets länsordförande hoppades på en attitydförändring när det gäller inställning till samverkan, speciellt till näringslivet.

- Det är viktigt att lyfta fram de positiva företeelserna. Men vi skryter ibland över att vi har ett helvete, sa han i sitt inledningsanförande till årsstämman.

Carl-Erik Mähler passade också på att berätta för representanterna från de olika kommunerna om befolkningsutvecklingen i Sollefteå kommun, där en halvering av befolkningen har skett på 50 år. Han saknade också den dynamik som fanns i centrala Sollefteå när 2 000 värnpliktiga fanns i området.

gaje blixt

Carl-Erik

Mähler (s), Sollefteå och Ewa Back (s), Sundsvall diskuterade samverkan i regionform i går när kommunförbundets länsavdelningen hade årsstämma i Sollefteå.

foto: gaje blixt

Mer läsning

Annons