Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget energieffektiviserar för miljön

/
  • – Vi har ett gott självförtroende inom miljöarbetet i landstinget, säger miljöchef Olle Bertilsson.

Inom landstinget pågår en omfattande energieffektivisering och satsning på förnybar energi. Till vilken nytta? Ja, enligt miljöchef Olle Bertilsson är det bra för både ekonomin och klimatet.

Annons

– Det här är väldigt aktuella frågor. Titta bara på tyfonen på Filippinerna som mätte hundrafem meter i sekunden. Det är bara en västanfläkt av vad vi kan få vara med om. I dag lever 20 procent av världens befolkning på 80 procent av jordens resurser. Om all ska leva som vi i Sverige behövs det tre jordklot, säger Bertilsson.

Konklusionen är att spara på miljön och därmed lindra klimatförändringarna genom att minska energianvändningen. Landstinget försöker göra så.

– Vi har inom landstinget 500 000 kvadratmeter lokalyta, så det finns mycket att göra.

1995 gjorde landstinget i Västernorrland av med 300 kilowatt per kvadratmeter lokalyta och år. I år är det nere på 180 kilowatt. Men målet på 150 kilowatt, alltså en halvering fram till 2020, tror energicontroller Jan Lindberg blir svårt, även om det finns stora vinster att göra.

– Om vi hade legat kvar på samma nivå i energiförbrukning som 1995 hade det kostat oss 50 till 60 miljoner kronor mer varje år, säger Jan Lindberg.

Jan Lindberg och Olle Bertilsson deltog i förra veckan i en stor energimässa på Hallstaberget i Sollefteå där de berättade om landstingets arbete. De kunde visa att det går att göra mycket. På sjukhuset i Sundsvall har man till exempel halverat matsvinnet. När man insåg att det lagas mat för 25 miljoner kronor och slängs mat för 8 miljoner kronor varje år så insåg man att något måste göras.

Tjänsteresandet har förändrats. Nu premieras kollektivresandet på ett helt annat sätt. Stort intresse har också satsningen att kyla Sundsvalls sjukhus med snö väckt. I en "bassäng" sparas 70 000 kubikmeter snö vars smältvatten under sommaren hjälper till att kyla det stora komplexet.

– Jag minns när vi hade öppet hus. Det var en dam som inte var så imponerad eftersom det inte var något bytt. Is och snö har man i alla tider använt för att kyla mat. Men det är väl bra att man utnyttjar de resurser man har, säger Bertilsson.

Många goda miljöidéer kan bli liggande på grund av ekonomin. Det kostar för mycket att investera. Men det börjar svänga nu. Så sent som förra året räknade världsbankens ekonomer ut vad det kommer att kosta om vi inte gör något år miljön och klimatet.

– Det var första gången ekonomer tog till orda i den frågan så det kanske håller på att vända. Barack Obama har ju också börjat prata om klimatet. Det finns hopp. Men det måste tas krafttag, säger Jan Lindberg.

Mer läsning

Annons