Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen: "Vill ha rejäla satsningar på vägnätet"

Gropar, sprickor och spårigheter. Kvaliteten på riksväg 90 mellan Härnösand och Junsele är dålig. På torsdagen träffade landshövdingen Gunnar Holmgren Junsele- och Ramselebor i Junsele för att prata om vad de kan göra för att få en bättre väg.

Annons

Stefan Stolt är ordförande i Junseles företagarförening och en av initiativtagarna till mötet med landshövdingen. Han är upprörd över flera av inlandsvägarnas dåliga skick, framförallt riksväg 90.

– Det är ju farligt. I vintras var det riktigt spårigt, jag tror elva bilar åkte av vägen på en vecka. Rent säkerhetsmässigt är det väldigt illa, säger han.

Riksväg 90:s dåliga skick drabbar både boende i Junsele och Ramsle, men också företag inom besöksnäringen och skogsproduktionen.

Förra året undersökte intresseorganisationen Motormännen det svenska vägnätets kvalité. De har kört 6700 mil på Sveriges vägar för att kunna mäta ojämnheter och testa skicket. En av de allra sämsta riks- och länsvägarna i Motormännens undersökning är riksväg 90 som går mellan Härnösand, via Kramfors och Sollefteå till Junsele och vidare in i Västerbotten.

Enligt organisationen är vägen i så dåligt skick att den fick underkänt i undersökningen. Henrik Sundquist är enhetschef för underhållsdistrikt Mitt på Trafikverket. Enligt honom har myndigheten god kännedom om skicket på riksväg 90. Han menar att de säkerhetsrisker som vägens skick kan innebära inte är så allvarliga.

– Som trafikant får man vara uppmärksam på spårbildningar och sprickor och hål. Min bedömning är att det inte är så illa och så stora risker, säger han.

Varför vissa delar av sträckan mellan Härnösand och Junsele har så dålig kvalité beror på prioriteringar, menar Henrik Sundquist.

– Vi utgår bland annat från hur många som passerar längs vägen. Det påverkar vilken standard vägen ska ha och vilka prioriteringar som görs, säger han.

Henrik Sundquist hoppas att man genom landsbygdssatsningen ska kunna åtgärda den dåliga beläggningen med bland annat ny asfalt redan nästa år, på sträckan mellan Sollefteå och Junsele. Men det är svårt att säga säkert med alla prioriteringar som måste göras.

– Vi mäktar inte med att hantera alla brister som finns. Men jag har full förståelse för att man vill få bättre vägar, säger han.

Riksväg 90 mellan Solefteå och Junsele. En av Sveriges sämsta vägar vad gäller kvalitet, enligt Motormännens vägnätsundersökning förra året.

Junseles och Ramseles företagarföreningar vill tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund Västernorrland uppmärksamma politikerna i regeringen om de dåliga vägarna. De ska skicka förfrågningar till makthavarna om att få mer pengar till att rusta upp de vägar som är i störst behov av det, däribland riksväg 90.

–Jag hoppas att vi får respons, och ökade anslag. Det är ju det vi vill ha, säger Stefan Stolt.

För landshövding Gunnar Holmgren är frågan om riksväg 90 viktig. Han menar att det i grunden handlar om att hålla liv i landsbygden.

– Det måste kunna gå att leva och utvecklas i den här delen av Sverige. Säger vi inte till kommer prioriteringarna att ges på andra håll, säger han.

Landshövding Gunnar Holmgren vill gärna höra junsele- och ramselebornas åsikt gällande vägkvaliteten i området.

Han tycker också att det är viktigt att få höra vad berörda, de som bor och verkar lokalt, har för argument och tycker i frågan. Och med fler argument ges bättre förutsättningar till att kunna påverka och få mer pengar till att rusta upp vägarna, menar Gunnar Holmgren.

– Vi vill ha till stånd rejäla satsningar på vägnätet och järnvägen. Jag tror vi kommer få gehör för mer pengar till det. Det känns som att de lyssnar bättre på oss nu och att det finns bättre acceptans för landsbygden. Droppen urholkar stenen, säger han.

Stefan Stolt hoppas och tror också att politikerna ska lyssna på inlandet den här gången.

– Vi vill gärna vara med vi också. Vi kan ju inte bara se på och ta emot, vi måste göra något. Och någon gång måste skamgränsen vara nådd, säger han.

Läs också: Riksväg 90 en av Sveriges sämsta vägar.

Mer läsning

Annons