Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaruppror i Sollefteå

/

Det är uppror i Sollefteå.

Läkarkåren på sjukhuset går nu ut i gemensam protest. Beslutet att flytta cancerkirurgin till Sundsvall sågas fullständigt i ett uttalande – underskrivet av alla.

Annons

Listan är 42 namn lång. Här återfinns samtliga tjänstgörande läkare – kirurger, ortopeder, barnläkare, gynekologer, röntgenläkare med flera.

Under rubriken "Avgörandets tid för Sollefteå akutsjukhus" gör de upp med beslutet att flytta bröst- och coloncancerkirurgi till länssjukhuset i Sundsvall.

Beslutet har redan väckt stora protester. Flera offentliga möten har arrangerats, både i Kramfors och Sollefteå, protestgrupper har bildats och frågan debatteras nu dagligen i media.

 Avgörandets tid för Sollefteå akutsjukhus

Läkarkåren vid Sollefteå sjukhus jämför dagens situation med vad som för några år sedan hände i Härnösand. Det som började med en nedläggning av BB och operativ verksamhet slutade med en nedläggning av hela sjukhuset.

"För varje specialitet som avvecklas framstår kvarvarande verksamhet som alltmer kostsam", varnar de.

Navet i beslutet – att öka kvaliteten på cancervården genom att samla den på vissa enheter – avvisar läkarna enhälligt; kvaliteten beror mer på den enskilda kirurgen än vilket sjukhus det handlar om:

"I studier har det varit svårt att påvisa bättre resultat vid stora sjukhus än vid mindre. Inte sällan utförs fler operationer per kirurg vid det mindre sjukhuset. Övning ger färdighet."

Landstingets omorganisation, som innebär att sjukhusen inte längre fungerar som självständiga enheter, får också en släng av sleven. Läkarna anser att det blir enklare att flytta verksamheter mellan sjukhusen "och sannolikt då ofta i centralistisk riktning."

Slutsatsen är entydig. Det är dödsstöten för kirurgin vid Sollefteå sjukhus, eftersom ingen kirurg med ambitioner kommer att söka sig till Sollefteå. Och konsekvenserna av det, anser läkarna, blir förödande.

"Försvinner kirurgin faller efterhand även resten av sjukhuset", skriver de.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Jacomina Beertema avfärdar läkarnas slutsatser.

– Det är det absolut mest befängda jag hört, summerade hon i en intervju i fredagens TÅ.

"Det absolut mest befängde jag hört"

"Utan kirurger inget akutsjukhus"

Under måndagskvällen är det stormöte på Hullsta Gård. Dit kommer bland annat Inger Bergström som var den sista sjukhusdirektören i Sollefteå, numera förvaltningschef för landstingsdirektörens stab.

Även Margareta Rödén, förvaltningschef för specialistvården, samt landstingsdirektör Anders L Johansson kommer. De ska svara på frågor och berätta om hur landstingsledningen ser på framtiden för Sollefteå sjukhus.

Mer läsning

Annons