Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt vattenstånd orsaken till sen lax

Annons
Lågt vattenstånd

orsaken till sen lax

Trots en tidig vårflod har ädelfisken i Ångermanälven väntat på att göra sin säsongsentré. Men nu tycks det ha lossnat på fiskefronten och både infångad lax och öring har inrapporterats vid Nipstadsfisket.

I måndags påbörjades den årliga laxupptagningen vid Sollefteå kraftverk. I förrgår togs hela 28 laxar upp. Igår endast åtta.

Enligt fiskmästare Jan-Eric Själander, Hjälta fiskodling, är dock såväl mängd som storlek helt normal på den lax som infångats.

- Laxen har visserligen kommit lite sent i år eftersom det varit lite vatten. Den brukar vilja ha högre vattenflöden, säger Själander.

Också de notfiskare Jan-Eric Själander har varit kontakt med bekräftar att laxen kommit.

- De största laxarna vi har tagit upp i Sollefteå kraftverk väger sju till åtta kilo styck, öringen mellan fem och sex kilo. De är fina i storlek, konstaterar Jan-Eric Själander.

Fisket i Sollefteå drar varje år fiskentusiaster från när och fjärran, i synnerhet till Nipstadsfisket där chansen att få de riktigt stora laxarna lockar. Det har varit strykande åtgång på nattfiskekorten som nu är helt slutsålda en bit in augusti månad. De billigare dagkorten finns fortfarande att köpa.

- Det är lättare att få fisk på natten, speciellt för nybörjarna, menar Roy Westman på Econova som säljer fiskekorten.

Som vanligt är det endast tolv fiskare som kan fiska vid Nipstadsfisket åt gången. Av dem får inte fler än tre fiska på fluga.

De som i år har lyckats komma över de åtråvärda nattfiskekorten kommer från olika platser runt om i Sverige. Fiskare från Umeå, Varberg, Göteborgsområdet och från Avesta är på väg till Sollefteå för att pröva fiskelyckan.

- Det kommer många just från Avesta, trots att de ju har nära till Dalälven, berättar Roy Westman.

Årets två största laxar som har fångats och rapporterats in nedströms kraftverket har vägt tio och elva kilo, men det är fortfarande tidigt på säsongen.

- Laxfisket kom inte igång tidigt förra året heller. De större laxfångsterna, med några undantag, rapporterades först efter den 20 juli, säger Roy Westman.

Och rekordlaxen från förra året, på dryga 21 kilo, högg inte förrän i mitten av augusti.

jane romgard isaksson

Mer läsning

Annons