Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrktornets fasad togs av stormen

Stormen Ivar gick hårt åt Edsele kyrka. En stor del av fasaden på kyrktornet blåste bort och nu är det ett stort hål rakt in i tornet.
– Jag blev chockad när jag såg det. Jag förstod inte riktigt vad som hänt, säger Bertil Jonsson, fastighetsansvarig inom Ramsele-Edsele församling.

Annons

Skadans omfattning beror på flera olyckliga omständigheter. Ett elavbrott, också det stormen Ivars förtjänst, slog ut de motorer som automatiskt öppnar och stänger ljudluckorna i tornet.

– Luckorna, det är fyra stycken, öppnas automatiskt när kyrkklockan börjar slå. När klockan slutat slå ska luckorna stängas, förklarar Jonsson.

Men när strömmen gick slutade motorn fungera och en lucka förblev öppen. När sedan vinden började nå orkanstyrka blåste det rakt in i kyrkotornet. Men luften hade ingenstans att ta vägen och det uppstod ett övertryck och krafterna blev så enorma att delar av fasaden rämnade.

– Det ser väldigt otäckt ut och vi måste kanske riva bort ytterligare en del eftersom fasaden släppt från trästommen på flera ställen Vi har haft snickare på plats och ska börja renovera så fort som möjligt. Men det måste byggas en ställning först, säger Jonsson.

Bertil Jonsson har varit i kontakt med försäkringsbolaget som gett klartecken. Självrisken får församlingen naturligtvis betala, men resten står försäkringsbolaget för

Edsele kyrka är en gammal kulturbyggnad som stod klar 1799. På den tiden spikade man ytterst sparsamt. Nu ska fasaden återställas i det skick den var i tidigare, men med spik eller skruv som drar och fäster betydligt bättre än vad de gjorde för över 200 år sedan.

Kyrkan kan användas som vanligt nu under jul- och nyårshelgerna. Det är bara på utsidan, ena sidan, som det är en viss rasrisk. Men där har församlingen spärrat av.

Mer läsning

Annons