Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkorådets ordförande efter stentuffa kritiken: "Jag förstår ärligt talat ingenting"

"Personalen uttryckte fruktan för att bli bestraffade av kyrkorådets ordförande Mikael Sjölund om de framförde kritik". Det berättar Sten Bylin, ordförande i Stiftkretsen för kyrkans akademikerförbund, efter att han deltagit i en skyddsrond i Långsele, Helgum och Graninges pastorat.

Annons

– Vi gjorde en skyddsrond i februari och konstaterade direkt att situationen var allvarlig gällande arbetsmiljön. Det som bekymrades oss allra mest var just det här med personalens fruktan för att bli bestraffade, säger Sten Bylin.

Läs också: Pastoratet får svidande kritik av revisorer – katastrofal arbetsmiljö och misskött fond

Mikael Sjölund.

Mikael Sjölund är helt oförstående till kritiken om att personalen skulle känt någon fruktan för bestraffning från honom:

– Jag har aldrig uppfattat det så och det skulle aldrig falla mig in heller. De jag för samtal med är ju dessutom bara kyrkogårdsföreståndaren och kyrkoherden. I övrigt är det väl inte mer än att jag säger hej till exempelvis kantorn eller vaktmästaren om vi möts.

– Jag har aldrig pratat si eller så med personalen, så jag förstår ärligt talat ingenting. Om det varit så här kan man ju undra varför inte fler har slutat, eller bytt jobb under de 15 år jag varit med.

Läs också: Sollefteåpolitiker avstod fullmäktigemötet – vill vara kvar för att rädda BB och kirurgin

Med på skyddsronden var förutom Sten Bylin även ordförande i kommunal Elinor Gradin, skyddsombudet Ann Runesson och regionala skyddsombudet Bo Westin. Därutöver medverkade kyrkoherden Maria Pettersson samt flera andra ur kyrkans personal.

– Jag har arbetat som fackligt skyddsombud sedan 1993 och jag måste säga att jag aldrig varit med om något liknande tidigare. Min uppfattning är att kyrkorådets ordförande (läs Mikael Sjölund) inte förstått skillnaden mellan att styra och leda.

– Han har klivit in som en arbetsledare i verksamheten och det är ju helt oacceptabelt. Mikael Sjölund ska hålla sig till ordförandeskapet. Men vet man inte skillnaden i sin roll är det lätt att det blir oro på arbetsplatsen, menar Sten Bylin.

All den här kritiken framfördes senare i ett möte, alltså en tid efter skyddsronden, där ordförande Mikael Sjölund, vice ordförande Paul Höglund, kyrkoherde Maria Pettersson, Bo Westin, Elinor Gradin och Sten Bylin närvarade.

– Vi var överens om att det här förhållningssättet måste åtgärdas och ställde krav på ett policydokument gällande kränkande särbehandling. Vi krävde också en kursdag för samtliga förtroendevalda och skyddsombud i ämnet kränkande särbehandling, styrning och ledning.

– Den kommer att äga rum 22 augusti och det blir Lena Holmberg från Härnösands stift som leder den kursdagen.

Läs också: Guds röst sågade Socialdemokraterna

Vi bollade frågan vidare till Mikael Sjölund om han inte tyckte det var anmärkningsvärt att man ställde krav på kursdag i ämnet "kränkande särbehandling" .

– Vi har aldrig sagt nej om det kommer intiativ på en kursdag eller vad det nu kan vara, utan vi gör det om det är någon som tycker det, svarar Mikael Sjölund som själv kommer att vara med på kursen i egenskap av förtroendevald ordförande i kyrkorådet.

Sten Bylin berättar också att de ställde krav på en årsplan för kyrkorådssammanträden eftersom de ansåg att det inte skötts på ett tillfredsställande sätt.

Men all den här kritiken och alla påpekande från er, följer ni upp dem och ser till att det åtgärdas?

– Absolut, det gör vi, fast de måste också få lite tid på sig att vidta åtgärderna. Men vår förhoppning är att det här ska vara ett första steg i rätt riktning.

Mer läsning

Annons