Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvickroten har fått en uppföljare – ny lantgård för dagliga verksamheten: "Har hittat vårt paradis"

För två år sedan avvecklades verksamheten vid populära Kvickroten. Nu har man hittat en ny plats och en ny lantgård för brukarna inom den dagliga verksamheten vid Sollefteå kommun.

Annons

Kvickroten har fått en uppföljare.

– Vi har flyttat fram och tillbaka mellan olika platser sedan Kvickroten lades ned. Nu har vi hittat vårt paradis, säger enhetscheferna Conny Uppling och Bosse Duvemo.

Paradiset det gäller ligger i Österstrinne, drygt 12 kilometer utanför Sollefteå. Här har de hyrt in sig hos Lennart, Laila och Veronica Öhrling och får tillgång till ett stort och synnerligen välskött stall, hästar och hästhagar samt nära till strövområden i skogen.

Jens Melin matar en av hästarna på lantgården.

– Det här ger bra träning, säger Jens Melin medan han fyller upp en stor vattenhink till en av hästarna. Här får man jobba med kroppen och vara ute i friska luften. Jag tycker det är toppen.

Läs också: "Löftena har inte uppfyllts"

De är totalt 11 brukare som är på lantgården i Österstrinne och det dagliga arbetet leds av Sofie Tellander och Malin Fredstadius.

– Det är verkligen bra härute och brukarna trivs. De får göra allehanda gårdssysslor som att mocka och utfodra hästar, pyssla om gårdskatterna och nu har vi även några får på ingång.

– Brukarna får också rida själva, både genom att sitta upp på hästryggen eller genom att åka i vagn.

Läs också: Dags att ta farväl av djuren på Kvickroten

På lantgården disponerar de även en lägenhet och där lagas det mat, bakas,spelas sällskapsspel och mycket annat.

Sofia Karlsson, 28 år, jobbar tre dagar i en butik i Sollefteå och resterande två vardagar är hon i Österstrinne och träffar sin favorithäst Zack.

Malin Fredstadius är en av de ansvariga för verksamheten på lantgården i Österstrinne. Här promenerar hon tillsammans med en av brukarna, Sofia Karlsson, samt hästen Zack.

– Ibland sågar jag ved här ute också. Men det gäller att välja rätt såg, får man en som är slö blir det jobbigare och tar längre tid, säger Sofia, kramar om Zack, och avslöjar samtidigt att hon bakat allt bröd till invigningen av den nya lantgården som hölls under torsdagen.

Enhetscheferna Conny Uppling och Bosse Duvemo tillsammans med Sofie Tellander och Malin Fredstadius som ansvarar för den dagliga verksamheten på nya lantgården i Österstrinne.

Sollefteå kommun har idag 90 personer i den dagliga verksamheten och det är faktiskt fler än de någonsin varit.

– Och så många som möjligt försöker vi slussa ut i olika verksamheter. Vi letar ständigt efter arbetsplatser för dem, avrundar Conny och Bosse.

Läs också: "Kvickroten är som ett andra hem"

Mer läsning

Annons