Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhuskrig i Sollefteå

/

Nu går Appelbergs in i kampen om Sollefteås nya kulturhus.
– Ett kulturhus måste ligga centralt, något annat är inte tänkbart, säger innehavaren Hans-Erik Östman.

Annons

Kampen om kulturhuset hårdnar. Både tingshuset och missionskyrkan har förespråkats som tänkbara alternativ. Nu ger sig en tredje tungviktare in i leken – anrika hotell Appelberg.

– Här finns alla förutsättningar. Utrymme inte minst. Anpassningsbara lokaler för utställningar och olika typer av kulturell verksamhet. Dessutom är Appelbergs ett 130 år gammalt kulturellt landmärke i Sollefteå, ett museum i sig, säger Hans-Erik Östman.

Ändå ser han läget som den kanske enskilt viktigaste orsaken till att Appelbergs ska bli Sollefteås nya kulturhus.

– Det kunde inte ligga bättre. Gågatan och genomfart för bilister precis på husknuten. Det är ett perfekt läge, inte minst om man tänker sig att turistbyrån ska flyttas.

Att placera kulturhuset centralt i Sollefteå skulle få flera gynnsamma effekter, anser Hans-Erik Östman.

– Nu vill vi att det ska bli puls i centrala Sollefteå. All verksamhet som drar folk är välkommen; ju fler som rör sig i centrum desto bättre förutsättningar för alla handlare. Centrumhandeln har det svårt, all draghjälp behövs.

Förutom museet och turistbyrån ser Hans-Erik Östman möjligheter i det nya turistsamarbetet med Höga Kusten.

– Nu när Sollefteå ska vara delaktiga bör även det läggas här i centrum. Turistströmmarna från campingen behöver fångas upp, de har i sin tur ett oerhört stort nätverk. Vad de upplever här tar de med sig överallt ut i landet.

Sven Selinder, ägare av tingshuset, tycker å sin sida kulturhusdiskussionen spårat ur:

– Var är visionerna? Tanken var att Sollefteå skulle få ett kulturcentrum med kvalitet och potential. Nu pratas det om lokaler hit och lokaler dit, tekniska rökridåer enligt min åsikt. Tingshuset är ett magnifikt träslott, ett självklart turistcentrum, och villan är också disponibel. Tingshuset behöver inte museet, men museet behöver tingshuset!

Mer läsning

Annons