Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhus om medborgarna själva får välja

Nu har Sollefteå kommuns invånare tagit ställning till hur de vill att framtidens kulturhus ska se ut.
Musik, konst, dans, författarkvällar och teater står föga förvånande högt på listan.

Annons

Tidningen Ångermanland har tidigare berättat om Sollefteå kommuns planer på att skapa ett nytt kulturhus. Var detta ska inrymmas, och hur det ska utformas, är ännu inte klart.

Nu har i alla fall medborgarna fått säga sitt. Demokratiberedningen har startat en medborgardialog, frågan om kulturhuset blev den första.

Flera frågor i enkätform har funnits på kommunens hemsida, medborgarkontor och bibliotek. Ett hundratal personer har svarat.

– Med tanke på att det var första gången vi gjorde det här känns det som att vi kan vara ganska nöjda med den siffran, säger demokratiberedningens ordförande Sven-Erik Bodén (S).

En av frågorna som ställdes var vilka verksamheter som ska ingå i ett kulturhus. Konst-, hantverks- och fotoutställningar hamnade högt på listan, liksom musikuppträdanden.

Även dans, teater, föreläsningar och bibliotek anses viktigt. Många vill också ha ett kafé och naturlig mötesplats. Barnverksamhet, museum och replokaler efterfrågas också.

En annan fråga gällde om man anser att något saknas i Apotekshuset. Majoriteten svarade att det saknas lokaler för studier, möten, studiecirklar med mera.

Angående hur kulturen bättre ska kunna spridas i hela kommunen tyckte många att kulturevenemang i större utsträckning kan anordnas på andra håll än i centrala Sollefteå. Många efterlyser också bättre kommunikationer.

Medborgarundersökningen har nu sammanställts och lämnats till kultur-, utbildnings- och fritidsnämnden. De kommer att ta hänsyn till undersökningen när beslut om det nya kulturhuset ska fattas.

Mer läsning

Annons