Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbidragen tudelas

Annons
Kulturbidragen tudelas

Bidragen till kulturföreningarna ska fördelas enligt principen ett fast årsbidrag och ett löst projektbidrag. För att få projektbidrag ska föreningarna i förväg lämna in en ansökan med en beskrivning av projektet och en förklaring hur pengarna ska användas.

Det beslutade närings- och utvecklingsnämnden (NU-nämnden) i onsdags. Thomas Tejle (v) och Ingemar Jonsson ansåg att förslaget skulle återremitteras. De ville ha en bättre redovisning av underlaget till förslaget. Det är en grupp på tre personer: Ann-Gerd Strömqvist (s), Birgitta Lindh (v) och Inger Svanberg (fp) som tillsammans med kulturintendenten Jan Molander arbetat fram förslaget. Sen i höstas har de intervjuat och undersökt kulturföreningarna.

De var den redovisningen som Thomas Tejle och Ingemar Jonsson saknade när ärendet var uppe för beslut.

Birgitta Lind (v) reserverade sig mot förslaget. Hon ansåg att festivalen Urkult som fått sin bidrag nedskuret med 30 procent mot föregående år borde få ett större bidrag mot att man drog ner cirka fem procent på de övriga föreningarnas bidrag. Istället för 70 000 kronor skulle Urkult få 95 000 kronor.

Det finns kritik mot det nya systemet och den offentliga debatten har bland annat handlat om att man ställer två av kommunens stora musikfestivaler mot varandra. Musik- och konstveckan i Junsele får 170 000 kronor medan Urkult får 70 000 kronor.

Kritiken har också handlat om att det nya systemet innebär mer administration, att det hämmar spontana aktiviteter i föreningarna och att föreningarnas verksamhet riskerar att censureras då aktiviteterna i förhand måste godkännas.maria wennberg

Mer läsning

Annons