Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot kommunens livsmedelstillsyn

Annons
Kritik mot kommunens livsmedelstillsyn

Det saknas tillsynsplan för Sollefteå kommuns årliga livsmedelstillsyn, årliga inspektioner genomförs inte och nämnden agerar inte mot företag som saknar eller inte följer sitt egenkontroll program. Det noterade Livsmedelsverket vid en inspektion i augusti och riktar nu kritik mot kommunens livsmedelstillsyn.

Livsmedelsverket är också kritisk mot att åtta av kommunens vattenverk hade anmärkningar. En skärpning av dricksvattenföreskriften är på gång och om den blir verklighet skulle Sollefteå kommun få otjänligt vatten vid åtta eller nio vattenverk.

Samhällsbyggnadskontoret i Sollefteå har tagit åt sig kritiken och lämnar nu förslag på en hel del förändringar.

En tillsynsplan för livsmedelsverksamheten har till exempel numera fastställts.

- "Det är viktigt att kommunen har en väl fungerade livsmedelskontroll och de flesta verksamheter bör inspekteras minst en gång per år", skriver Samhällsbyggnadsnämnden i sitt svar.

Under 2001 inspekterades de flesta restauranger i kommunen. De som återstår, förutom restauranger även samt gatukök, skolkök, daghemskök med flera, ska prioriteras under 2002

Livsmedelsverkets anmärkning att kommunen inte agerar mot företag som saknar eller inte följer sitt egenkontrollprogram tycker Samhällsbyggnadsnämnden är felaktig.

- "Vid brister kräver kontoret åtgärder av företagen. Det har dock under slutet av 2000 och början av 2001 saknats resurser, på grund av olika personalomständigheter. Detta är nu åtgärdat och nämnden kommer att agera i de ärenden som aktualiseras".

Vad gäller bristerna i vattenverket har nämnden föreslagit att det provtagningsprogram som finns ska revideras samt att ett egenkontrollprogram för kommunal dricksvattenhantering ska fastställas under året.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons