Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristoffer Berglund – Multiaktuell som skådespelare, regissör och filmkonsulent

Han är skådespelaren som gjort sig känd genom roller i serier som Torka aldrig tårar utan handskar och Fröken Frimans krig. Nu är han tillbaka i Västernorrland som filmkonsulent: "Jag vill skapa de möjligheter inom film som inte fanns här när jag växte upp."

Annons

Kristoffer Berglund är Nordingrå- och Långseleuppväxt, men när vi träffar honom är det i Sundsvall han befinner sig. Här i Sundsvall arbetar han tre dagar i veckan som filmkonsulent sedan årskiftet på Film Västernorrland. Vägen dit började i Prästmon där han spelade i teatern "Tidens tro drabbar människan" två somrar i tonåren.

– Jag hade alltid varit intresserad av film och teater, men det var i samband med detta jag insåg att det var något man kunde arbeta med, förklarar han.

Vägen därifrån gick han med raka steg: teaterlinje på Kulturama i Stockholm, ett år på Stockholms Elementära Teaterskola och sedan Teaterhögskolan i Malmö direkt efter det.

– Jag var otroligt målmedveten och gjorde massor av provfilmningar samt gick med i frigrupper på fritiden. Dessutom började vi filma Jonas Gardells serie "De halvt dolda" under året på Stockholms Elementära Teaterskola, fortsätter Kristoffer.

Dessutom spelade han in kortfilmen "Mitt liv som trailer" med Djupedssonen Andreas Öhman, som senare vann priset Startsladden vid Göteborgs filmfestival. Sedan dess har projekten bytt av varandra. Tillsammans med Andreas Öhman har han även spelat i "I Rymden finns inga känslor" och "Bitchkram". Han har även spelat i "Torka aldrig tårar utan handskar" av Jonas Gardell. Just nu är dock närmast aktuell med tredje säsongen av serien "Fröken Frimans krig".

– Den spelades in förra hösten och kommer visas på SVT i jul, förklarar Kristoffer.

Vad säsongen handlar om är han förtegen om, men hans karaktär Jon Oskarsson kommer att kämpa på som ensam pappa.

– Rollen har växt eftersom säsongerna går eftersom manuset skrivs allteftersom, förklarar han.

Kristoffer är fortfarande bosatt i Stockholm. Där lever han tillsammans med sin sambo och treåriga son. Jobbet i Sundsvall ger dock en möjlighet att ge tillbaka till kommande generationer i Västernorrland. Bland annat har Film Västernorrland initierat filmkurser i Sundsvall, Kramfors och Sollefteå i höst.

– Jag ser mig själv väldigt mycket i unga i Västernorrland och vill att de ska få möjlighet att göra den resan jag gjort, säger Kristoffer.

Hans roll som filmkonsulent går helt enkelt ut på att skapa möjligheter för unga i länet att skapa film och utvecklas kreativt. Just nu vet han att han åtminstone kommer fortsätta med det fram tills årskiftet. Framåt ser Kristoffer att han ville fortsätta med egna projekt. Bland annat ska han regissera en egen föreställning som har premiär i februari på Teater Västernorrland.

– Det kanske låter klyschigt men jag tänker säga det ändå: de roligaste vägarna i livet är nog dock de jag ännu inte känner till.

Mer läsning