Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte om sjukhuset – "kan innebära slutet"

/
  • Intresset var stort för mötet om sjukhuset, det var nästan fullsatt på Hullsta gård. JT Lindh från arrangören Akutgruppen visade ett bildspel med en kritisk genomgång av beslutet om sjukhuset

Oron är mycket stor för Sollefteå sjukhus framtid.
Ett blixtinkallat möte på Hullsta gård på onsdag kväll drog nästan fullt hus.
Stämningen var stridbar, och kritiken mot landstinget skoningslös.
– Det är en katastrof lika stor som Ådalen 31, sa JT Lindh från arrangerande Akutgruppen.

Annons

Bakgrunden är ett beslut fattat i landstingsfullmäktige om att flytta tjocktarmscancerkirurgi till Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus, och att bröstcanceroperationerna förläggs till Sundsvall.

Enligt JT (Jan Tommy) Lindh skulle det innebära slutet för Sollefteå sjukhus som akutsjukhus, med mycket negativa konsekvenser för framför allt befolkningen i Sollefteå och Kramfors. Detta trots att sjukhuset anses som minst lika bra som de övriga i länet.

Att landstingets beslut togs veckan efter midsommar väckte förvåning och vrede bland de församlade. Det blev inte bättre när det visade sig att en konsekvensutredning gjordes först efter att beslutet fattats.

Konsekvensutredningen i sin tur ifrågasattes kraftigt, och man skrädde inte orden.

– På gränsen till lögn, sa JT Lindh.

Han påpekade att det inte skulle bli billigare med en flytt, snarare tvärtom. Det skulle bli fler och betydligt längre resor för många, vilket är besvärligt för gamla och sjuka. Väntetider för undersökning, behandling och undersökning skulle öka.

Samtidigt var risken betydande att kostnaderna för stafettläkare och sjuksköterskor kunde skena iväg, ännu mer än vad som är fallet i dag.

Kirurgkompetens skulle försvinna från Sollefteå, vilket på sikt kunde också hota BB-avdelningen. Detta kan ske redan nästa år. Flytten av tjocktarmscanceroperationer är redan bestämd till årsskiftet, och av bröstcanceroperationer så snart som möjligt.

– Vi måste vakna upp och sätta ner foten, sa JT Lindh.

Det är Akutgruppens avsikt att presentera fakta, och påverka medborgare, intresseorganisationer och lokala politiker. En manifestation med man ur huse planeras. Man hoppas också att det ska bli en valfråga – beslutet i landstinget togs faktiskt enhälligt.

Nästa möte blir den 5 november i Bollsta Folkets hus.

Läs mer: Ordet fritt: "Vi måste behålla Sollefteå sjukhus"

Mer läsning

Annons