Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver vägbidrag till vägföreningar

Annons
Kräver vägbidrag

till vägföreningar

Inte bara riksvägar och länsvägar behöver rustas upp.

De allra kortaste vägstumparna behöver också nya trummor, dikningar och mera grus.

Men där är det de enskilda vägsamfälligheterna och föreningarna som skall betala.

Och det är svårt att få enskilda hushåll att kosta på de tusenlappar som behövs för att förbättra den egna vägen.

Nu föreslår Ulf Henriksson att kommunen omedelbart inför ett upprustningsbidrag för underhåll av de enskilda vägarna. Han har skrivit en motion till kommunfullmäktige.

- Jag tänkte först kräva bidrag både till vattenföreningar och vägföreningar, men eftersom vatten är en konsumtionsvara, medan det är en annan sak med vägarna, säger Ulf Henriksson, som är kassör i Gransjö Vägsamfällighet förutom att han är ledamot i kommunfullmäktige för socialdemokraterna.

- Det har funnits ett kommunalt bidrag till enskilda vägar, men det togs bort för ett antal år sedan på grund av besparingarna, men jag anser att bidraget omedelbart borde återinföras, säger han.

Hans förslag är att kommunen varje år avsätter en halv miljon kronor för underhållsbidrag till enskilda vägar, speciellt de allra kortaste.

- Vår väg är 980 meter lång och är 20 meter för kort för att få driftbidrag. Vägar gjordes om till enskilda vägar i samband med vägombyggnader. Men de vägar som övertogs för kanske 40 år sedan behöver rustas upp och det finns det inte pengar till. Många av fastighetsägarna är pensionärer och har inte de tusenlappar extra som behövs för att göra i ordning vägen, säger Ulf Henriksson.

gaje blixt

Mer läsning

Annons