Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på att placera ny myndighet i Sollefteå

Annons
Krav på att placera ny myndighet i Sollefteå

I en gemensam motion till riksdagen föreslår socialdemokraterna och centerpartiet i Västernorrland att regeringen gör en genomgång av vilka statliga myndigheter som kan lokaliseras utanför Stockholmsregionen.

Det är förslaget att den nya Krisberedskapsmyndigheten ska lokaliseras till Stockholm som aktualiserat frågan.

Enligt regeringpropositionen ska myndighetens ledning finnas i Stockholm och en del av verksamheten vara lokaliserad till Sollefteå.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Kerstin Kristiansson Karlstedt anser att myndigheten som helhet bör placeras i Sollefteå.

- Det är fel att den nya Krisberedskapsmyndigheten ska lokaliseras till Stockholm, säger hon.

- Dessutom måste Sollefteå få de utlovade ersättningsjobben.

Kerstin Kristiansson Karlstedt liksom motionens undertecknare Hans Stenberg och Birgitta Sellén betonar att riksdagen i ett tidigare beslut sagt att det alltid ska prövas om nya myndigheter kan lokaliseras utanför huvudstaden. I de fall flytt av myndigheter skett har det oftast visat sig vara lyckosamt. De ökade resekostnader som kan bli följden har uppvägts mer än väl av de vinster som uppstår i form av billigare lokalkostnader och lägre personalomsättning.

Kerstin Kristiansson Karlstedt som tillsammans med partikamrater besökte ÖCB i Sollefteå för någon månad sedan blev imponerad av vad hon fick se.

- Utifrån den framtidstro och de utvecklingsmöjligheter man kunde påvisa vore Sollefteå alldeles utmärkt som lokaliseringsort för myndigheten.

Den verksamhet som i dag bedrivs på ÖCB kommer att fortsätta inom Krisberedskapsmyndigheten och eftersom det är en helt ny myndighet som ska bildas ser Kerstin Kristiansson Karlstedt inga hinder med att placera den utanför Stockholm.

- Jag kan förstå att det kan vara problematiskt att utlokalisera redan befintlig verksamhet med en uppbyggd organisation men nu är det frågan om något nytt.

ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons