Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors Sollefteå har kommit längst med förändringar

Annons
Kramfors Sollefteå har kommit längst med förändringar

- får beröm av landstingsråd

Kostnaderna för stafettläkare har minskat med 25 procent i Kramfors Sollefteå sjukvårdsförvaltning under 2001.

Medelpad Härnösands förvaltning redovisar däremot en kostnadsökning med 263 procent för samma kategori.

Det visar den sammanställning som gjorts av förra årets verksamhetsberättelser när det gäller hälso- och sjukvårdsförvaltningarna.

Enligt landstingsledningen har Kramfors Sollefteå på ett föredömligt sätt arbetat med vänteproblematiken. Förvaltningen har ökat tillgängligheten av familjeläkare på vårdcentralerna och ökat antalet operationer, framförallt när det gäller ortopedin.

- Förvaltningen har varit oerhört duktig bland annat när det gäller att rekrytera personal och det finns också en positiv anda i förvaltningen som bidrar till att man lyckats, säger landstingsrådet Ewa Söderberg (s).

- Att patienter från både Sundsvall och Örnsköldsvik kan tas om hand i Sollefteå när det behövs visar på en bra organisation, säger hon.

Sjukhusdirektör Seth Carlsson vill inte själv ta åt sig äran av den positiva förändringen.

- Personalen har gjort ett jättejobb i det tysta och visat ett stort engagemang och upprättar ett stort förtroende utåt, säger han som förklaring till förändringarna.

Rapporter från bland annat Sundsvalls sjukhus den senaste tiden visar på problem med överbeläggningar och personalproblem.

Det är en liknande situation med den som fanns i Sollefteå för tio år sedan.

- Vi var först med problemen , men vi är också först med lösningarna, men än har vi inte färdiga, säger Seth Carlsson.

- Vi har påbörjat en process med förändringsarbete och det tar tid, säger han och berättar att 40 procent av cheferna har bytts ut under de senaste åren, säger han.

Kramfors Sollefteå är den minsta förvaltningen men har samtidigt haft de största problemen när det gäller rekrytering av personal.

- Vi har prövat allt i många år och i dag ser läkarsituationen bra ut och när det gäller rekrytering är Stig Mohlén och Lena Könberg de stora fixarna, så att nyanställd personal känner sig välkommen, säger Seth Carlsson.

Förvaltningarnas årsberättelser visar att Kramfors-Sollefteå är den enda förvaltning som uppfyllt målet att 60 procent av alla läkarbesök skall göras vid vårdcentralerna. Härnösand-Medelpad når siffran 57 procent och i Örnsköldsvik är procentsatsen 56.

Tillgängligheten till familjeläkare på vårdcentralen är mycket god i Kramfors Sollefteå, trots att det finns fem vakanta tjänster. Patienter med akuta besvär kunde tas emot samma dag år 2001, medan ett antal vårdcentraler i övriga förvaltningar inte klarade den målsättningen.

När det gäller operationer kommer Kramfors Sollefteå ökat antalet ortopediska operationer med 25 procent och dessutom kunnat ta emot protesoperationer och remisspatienter för en första bedömning från övriga förvaltningar.

När det gäller kataraktoperationer (grå starr) har Kramfors Sollefteå förvaltningen klarat målet.

- Men behovet är fortfarande stort och vi är glada att vi fått möjligheten att operera katarakter i Sollefteå, säger Seth Carlsson.

Han hoppas att en ombyggnad av ögonmottagningen kan bli verklighet inom en snar framtid. Projektering pågår.

gaje blixt

0620-257 91

gaje.blixt@tidningen.toMer läsning

Annons