Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsamling för Sollefteå sjukhus

/

De kämpade för Sollefteå sjukhus år 2000 och 2004.

De vann.

Nu samlar delar av kärntruppen ny kraft i kampen för akutsjukhusets framtid.

Annons

Det första eldprovet kom år 2000. Hotet mot Sollefteå sjukhus var överhängande; all ortopedi och kirurgi skulle flyttas från Sollefteå, inklusive BB, förlossning och barnavdelning.

Annika Sundbom Åström, då sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, var med i det kraftarbete som kulminerade i en massmanifestation med tusentals deltagare.

– Men vi hade inga protestplakat. Vi talade om hur bra sjukhuset var och varför det skulle bli kvar, säger hon.

Av 13 hotade sjukhus var Sollefteå det enda som stod kvar intakt när stormen bedarrat. Fyra år senare var det dags igen – BB och förlossning skulle flyttas, bättre kvalitet var argumentet.

– Men vi hade ju redan den bästa förlossningsvården. Den gången släckte Eon hela Sollefteå och alla kyrkklockor ringde under fackeltåget med 4 000 personer som tågade genom centrum.

Nu formeras motståndet på nytt. Annika Sundbom Åström, i dag egen företagare, gör gemensam sak med delar av den gamla kärntruppen som arbetat för sjukhuset, regementet, cityutvecklingen. Första träffen ägde rum under onsdagskvällen.

– Men vi gnäller inte och går inte i clinch. Vi har ambitionen att utveckla den här staden, och det är viktigt att ha ett scenario som handlar om vad vi vill att Sollefteå ska vara, hur samhället ska utvecklas.

Att Sollefteå sjukhus drabbas hårt om colon- och bröstcancerkirurgin flyttas ser hon som en självklarhet.

– Det handlar inte bara om att ett antal operationer försvinner. Det handlar om effekterna – kirurgisk kompetens som blir svårare att upprätthålla, möjligheten att ta emot och utbilda ST-läkare på ett fullvärdigt sätt och därmed underlätta rekryteringen på sikt. Canceroperationerna är inte sämre i Sollefteå än någon annanstans. Intentionen är nog god, men kunskapen är låg.

Närheten till ett akutsjukhus är central.

– Det lilla sjukhuset har fördelar som de stora sällan har. Inte minst när det gäller avståndet, som är avgörande om man vill rädda liv akut.

Brusten mjälte är exempelvis vanligt förekommande vid trafikolyckor; dödlig om den inte behandlas i tid.

– Där pratar man om den gyllene timmen. Vad som händer om olyckan äger rum i Junsele, och vården finns i Sundsvall, kan vem som helst räkna ut.

Annika Sundbom Åström efterlyser en helhetssyn.

– Det är gemensamma pengar som används och som ska gynna oss allihop oavsett var vi bor. Vi har möjligheten. Frågan är – vilket samhälle vill vi ha?

Mer läsning

Annons