Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsamling för Norrlands inland

/

Är Norrlands inland dömt till ständig befolkningsminskning och hög arbetslöshet. Eller finns det en hoppfull framtid? Svaret på den sista frågan från kommunerna själva är ett bestämt ja. Men det krävs nytänkande.

Annons

Under veckoslutet pågår ett stort seminarium på hotell Hallstaberget i Sollefteå där man kan säga att inlandet mobiliserar. I Akademi Norrs regi samlas ett 100-tal deltagare, politiker, tjänstemän, universitetsrektorer, professorer och näringslivsrepresentanter för att diskutera regionens utveckling. Ledorden för seminariet är samverka kring kompetensförsörjning, forskning och näringslivsutveckling.

– Vi lever i en region med stor potential och framtidstro. Medan den nationella debatten om Norrland fokuserar på befolkningsminskning och arbetslöshet ser vi en annan utveckling. Vår region utgör ryggraden i svensk exportindustri, hit flyttar en ny generation på jakt efter livskvalitet och våra företag skriker efter utbildad arbetskraft, säger Elisabet Lassen (S), ordförande i Akademi Norr och kommunalråd i Sollefteå kommun.

I Akademi Norr ingår 13 kommuner från Norrlands inland. Sedan 1999 har de tillsammans med universitet och högskolor arbetat för att öka tillgängligheten till högre utbildning i regionen. Nu vill man intensifiera det arbetet för att det ska lyfta riktigt.

– Den tillväxt- och utvecklingspolitik som Sverige fört de senaste åren har gynnat storstäder på bekostnad av landsbygden. Samtidigt som vår region nästan utan undantag alltid har undantagits från offensiva offentliga satsningar. Men vi ska också var självkritiska, vi har inte alltid varit duktiga på att bemöta många av de myter som florerar om vår region, säger Lassen.

Dan Brändström, ordförande för Linnéuniversitetet, håller med.

– Det blåser motvind för distansundervisningen. De belöningssystem universiteten har går ut på att de ska kraftsamla på befintliga orter, säger han.

Det här vill Akademi Norr motverka. Man vill i stället utveckla distansundervisningen och till och med flytta ut delar av vissa utbildningar, så kallade science parks. Det är satsningar som man tror kommer att leda till nya företag, växande företag, produkter och nya tjänster. Bland annat diskuteras en sådan science park med energiinriktning i Sollefteå, då i samarbete med Luleå tekniska universitet.

I en debattartikel i Dagens samhälle, publicerad på torsdagen, poängterar de 13 kommunerna att flera oberoende undersökningar visar att nästan en tredjedel av landets ungdomar skulle föredra att bo på landsbygden eller i en mindre ort. Men då måste det finnas utbildning och jobb.

Tanken är nu att kraftsamlingen i Sollefteå, som fortsätter i dag fredag, ska resultera i konkreta idéer och en strategi om hur man går vidare. Kontakterna med universiteten och högskolorna i området är omfattande och nu ska dessa utvecklas ytterligare.

– Samverkan börjar bli ett nött ord. Men det är vad som behövs, säger Eva Carron, verksamhetschef på länsstyrelsen Västernorrland.

Mer läsning

Annons