Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnadsfria hjälpmedel efter årsskiftet

Det blir avgiftsfri hemsjukvård och gratis förskrivna hjälpmedel i Sollefteå när kommunen tar över verksamhetsansvaret 2014. Det har nu fullmäktige beslutat.

Annons

2014 tar kommunerna i Västernorrlands län över den hemsjukvård som tidigare bedrivits i landstingets regi. Syftet är bland annat en "jämlik hälso- och sjukvård och ett tydligt och fungerande arbetsflöde kopplat till utförandet av hemsjukvård".

Rent praktiskt bekostas detta med en skatteväxling; landstinget sänker skatten, och kommunerna höjer den. Skatteväxlingen planeras ske i januari 2014, medan det faktiska verksamhetsövertagandet sker i februari.

Ingen avgift kommer att tas ut för hemsjukvård när övertagandet sker. Man vill att hemsjukvården ska bedrivas på ett jämlikt sätt. Ett införande av ett avgiftssystem bedöms dessutom medföra administrationskostnader som skulle överstiga intäkterna.

Vid övertagandet kommer även ansvaret för vissa individuella hjälpmedel att ligga hos kommunerna. Också dessa kommer i framtiden att vara avgiftsfria.

En del hjälpmedel kommer dock även i framtiden att skrivas ut av landstinget; det är enbart patienter inom hemsjukvården som får hjälpmedel utskrivna av kommunen framöver.

Besluten fattades av ett enigt kommunfullmäktige i Sollefteå på måndagen.

Mer läsning

Annons