Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstskatter i källaren

/

Sollefteå kommun äger konst för miljonbelopp.
Men mycket ligger nedpackat i olika källare och förråd. Både konsthall och konstmagasin saknas.
– Drömmen vore att kunna samla allt på ett ställe, säger museichef Kjell Åström.

Annons

I dag öronmärker kommunen inte längre några pengar för att köpa konst. Kulturbudgeten har över huvud taget varit föremål för flera kraftiga nedskärningar under de senaste åren; bland annat har museiverksamheten i stort sett halverats.

Men det fanns en tid då konstinköp var en självklar del av verksamheten. Inte bara i Sollefteå utan i de flesta svenska kommuner.

Resultatet har blivit en diger konstskatt på mer än 5000 poster.

– Men en post kan innehålla mer än ett objekt, det kan till exempel vara en serie konstverk som hör ihop. Så antalet föremål är större än så, säger Kjell Åström.

Kommunens konstsamlande pågick i många år, kanske redan innan landskommunerna slogs samman till Sollefteå storkommun för mer än 40 år sedan.

Långtifrån allt är dock inköpt.

– Mycket har varit gåvor och donationer. En av de större är Hellströms donation, en fin samling som till stora delar hänger bland annat på Vallaskolan och Gudlav Bilderskolan.

En hel del av den kommunägda konsten visas alltså redan upp. Skolor, äldreboenden, medborgarkontor, torg och andra offentliga platser förgylls av konst i långa rader.

– Sett till kommunens totala konstinnehav visas nog den större delen upp, säger Kjell Åström.

– Men det finns också mycket som är undanställt och nedpackat. I dag har vi konst inte bara här i museets källare utan också i källaren på kommunhuset; där är det så fullt att man knappt kan komma in. Dessutom har vi ytterligare ett förråd på Remslesidan.

Bland det undanställda materialet återfinns bland annat Göhte Höglunds 600 poster starka samling. Bildkonst var Göhte Höglunds passion; han var eldsjälen bakom konst- och kulturhuset Majoren, som invigdes 1992 och under många år var ett nav för konstlivet i Sollefteå.

– Vi har försökt hålla samlingen så intakt som möjligt, för att kunna arrangera utställningar, säger Kjell Åström.

Hur mycket kommunens samlade konstinnehav kan värderas till är oklart; här återfinns allt från amatörkonstnärer till verk av Helmer Osslund som betingar sexsiffriga belopp på auktion.

– Drömmen är att kunna ha ett magasin där all konst skulle kunna samlas på ett ställe. Det skulle göra hanteringen mycket enklare, både när det gäller att exponera samlingen men också vid in- och utlåning.

En konsthall står också på önskelistan.

– Vi saknar verkligen en utställningslokal i centrala Sollefteå. Det är ett fattigdomsbevis att vi inte har det, säger Kjell Åström.

Trots nollbudget för konstinköp får kommunen draghjälp av både Sollefteå konstförening och stiftelsen Majorens Vänner.

– Vi har gjort flera utställningar i samarbete med dem. Och stiftelsen är flitiga och aktiva konstköpare som bevakar marknaden och bland annat köpt in flera verk av Osslund, berättar Kjell Åström.

Mer läsning

Annons