Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompisarna avbröt våldtäkt – 21-åring döms till fängelse

Tingsrättsdom överklagades till hovrätten.

Annons

Den 21-årige Sollefteåbon fälldes av tingsrätten för försök till våldtäkt. Nu har hovrätten fastställt påföljden. Det blev fängelse i ett år och tre månader.

Våldtäktsförsöket inträffade i en lägenhet i Sollefteå för ett drygt år sedan. I lägenheten fanns 21-åringen, två av hans manliga kamrater samt en kvinna. De spelade bland annat ett dryckesspel och blev kraftigt berusade.

Trots tillståndet kom de på idén att gå ut på krogen. Dock inte kvinnan som var alldeles för berusad. Hon somnade först i soffan och bars senare in i ett sovrum där hon lämnades av en av männen fullt påklädd.

Av någon anledning kom trion inte iväg till krogen, de blev kvar i vardagsrummet. 21-åringen gick vid ett tillfälle in till den berusade och näst intill medvetslösa kvinnan. Efter en stund gick hans två kamrater också dit för att se vad som pågick. Då upptäckte de att kvinnan var avklädd på underkroppen, låg på rygg med särade ben och att 21-åringen stod på knä iförd endast underkläder, mellan hennes ben.

Den ene av kamraterna slog ner 21-åringen och de andra bar ut kvinnan i vardagsrummet och försökte väcka henne. Polis tillkallades och det slutade med att 21-åringen anhölls och sedermera häktades.

Tingsrätten höll huvudförhandlingen i september och mannen fälldes. Domen överklagades och nu har alltså även hovrätten sagt sitt.

I såväl tingsrätt som hovrätt erkänner 21-åringen att han försökt ha samlag med kvinnan men han hävdar också att han frågat henne och att hon samtyckt. Men båda rättsinstanser anser det uteslutet att kvinnan skulle ha kunnat samtycka eftersom hon befann sig i ett hjälpöst tillstånd.

21-åringen fälls för försök till våldtäkt med ett år och tre månaders fängelse som påföljd. Han ska dessutom betala 42 400 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mer läsning

Annons