Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunikationen blir platsoberoende"

/
  • Jasmin Hawas, Fanny Karlsson och Ebba Sköld provar de nya datorerna tillsammans med lärare Bibi Öhrnell.
  • Ettorna på naturvetenskapliga programmet i Sollefteå får prova en ny typ av datorer, nästan helt utan eget lagringsminne, i ett pilotprojekt.

Nyheter är på gång i Sollefteå kommuns informationstekniska värld.
Just nu utreder IT-avdelningen en ny typ av kommunikations- och lagringsplattform.

Annons

Sollefteå kommuns IT-avdelning håller på att se över möjligheterna att gå över till en så kallad "molnbaserad kommunikationsplattform".

Om politikerna säger ja är tanken att skolorna blir först ut med den nya lösningen. På sikt kan det även bli aktuellt att flera av kommunens verksamheter övergår till att använda denna typ av plattform.

Väldigt förenklat handlar det om att lagra information någon annanstans än på Sollefteå kommuns egna servrar. Kommunen köper i stället tjänsten av någon annan, förmodligen stor, aktör. Informationen lagras då på deras servrar, eller i ett så kallat moln. Flera andra kommuner i Sverige jobbar redan på detta sätt.

Fördelarna är många enligt Joakim Edholm, chef på barn- och skolförvaltningens IT-service.

– På det här sättet kan man ha tillgång till sina dokument var man än befinner sig, så länge man har internetuppkoppling, säger han.

– Kommunikationen blir plats- och plattformsoberoende, det är sådana krav som ställs i dag.

Till exempel skulle det bli möjligt för en elev att sitta hemma vid sin egen dator och jobba med samma dokument som i skolan. Dokument kan också delas med varandra.

– Man kan också kommunicera via chatt eller video. Det här skulle öka tillgängligheten för lärare, elever, föräldrar och medborgare, säger Joakim Edholm.

Ur energieffektiviseringssynpunkt är det också positivt. På sikt skulle kommunen kunna avveckla sina egna servrar och därmed slippa kyla ner och sköta driften av dessa.

Som en del i utvärderingen av detta nya sätt att jobba ska nu de elever som går första året på naturvetenskapliga programmet i Sollefteå få prova nya datorer under några veckor. Som ett sorts pilotprojekt.

Dessa datorer har knappt något eget lagringsminne, eftersom allt lagras i molnet och webbaserade program används.

– Det gör att datorerna blir snabbare, billigare att köpa in och mer driftsäkra. Men man måste ha internetuppkoppling för att kunna jobba med dem, säger Joakim Edholm.

David Larsson är en av de elever som fick den här nya typen av dator för ungefär en vecka sedan.

– Det går snabbt att starta upp, men det är en stor omställning att jobba med en dator det inte ligger några program på, säger han.

Han får medhåll av Ebba Andersson.

– En stor fördel är att allt man skriver sparas automatiskt, och de är lätta att bära med sig, säger hon.

Även lärare Bibi Öhrnell är nöjd.

– Man kan ju följa eleverna när de skriver, i realtid. Och grupparbeten förenklas. Det är mycket nytt, men vi lär oss tillsammans.

Mer läsning

Annons