Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen valde bort behörighet

/

En behörig och legitimerad lärare fick inte den lön hon önskade och tackade nej till tjänsten vid Sollefteå gymnasium. I stället anställde kommunen en obehörig lärare – med en högre lön.

Annons

I våras sa två lärare på gymnasiet upp sig och man utlyste tjänsterna. En behörig och legitimerad gymnasielärare med åtta års erfarenhet, som i dag arbetar på högstadienivå, sökte tjänsten. Hon gick på intervju och de biträdande rektorerna sa att de var mycket intresserade. När det kom till lönefrågan, som sköttes av verksamhetschef Anders Åkerman och Hans Åke Eriksson, chef för produktion, tog det stopp.

– Jag skulle få 27 000 och det var inte förhandlingsbart. I dag har jag en lön på 26 500 kronor, vilket är en underbetald lön för min utbildning och erfarenhet, så jag begärde 30 000 kronor.

Hon tackade nej till tjänsten. I stället anställde Sollefteå kommun en obehörig lärare med en lön på 32 000 kronor i månaden.

– Någonting är snett. Helt plötsligt finns det 5 000 kronor. Jag hade förstått den här rekryteringen om tjänsten hade gått till en behörig.

Efter samtal med skolledningen fick hon höra att det fanns en policy om att inte ge mer än 500 kronor om man byter inom kommunen. Någonting som gör att man blir livegen när man väl har börjat arbeta inom kommunen, menar läraren.

– Vi som redan är i organisationen söker ju tjänster på helt andra villkor. Nu har man ett bättre löneförhandlingsläge om man är obehörig och kommer från en annan kommun än om man är behörig och arbetar i Sollefteå. Risken med det här systemet är att lärare söker sig till grannkommuner för att få upp lönen, jag har själv haft de funderingarna.

Hon poängterar att det inte handlar om att hon är något offer utan om att kommunen väljer en obehörig lärare till en högre lön.

Anders Åkerman, verksamhetschef, medger att det inte blev bra.

– Jag blev rätt upprörd när jag hörde det här. Vi måste se över rutinerna så att de blir tydliga.

Han menar att kommunen tycker att det är viktigt med legitimerade och behöriga lärare och att diskussionen med den berörda läraren egentligen handlade om principer när man byter från grundskolan till gymnasiet.

– Skolorna ska inte konkurrera med varandra inom kommunen om lön, då har vi en orimlig situation.

Hur ska man få upp sin lön om man inte kan göra det genom att byta arbetsplats?

– När man får förändrade arbetsuppgifter har man alltid rätt att löneförhandla. Vi kommer att titta närmare på lönestrukturen för de lärare som har legitimationer både för grundskolan och gymnasiet.

Enligt Anders Åkerman finns det inget dokument som säger att anställda inte kan få mer än 500 kronor när man byter arbete inom kommunen, däremot att det har varit en tradition att man har gjort så.

– Läraren kan ringa till Skolinspektionen här. Man kan också göra en laglighetsprövning via domstol, säger Annette Olofsson, kommunombud på Lärarnas Riksförbund.

Läs också: Behörig lärare fick ingen respons på ansökan

Mer läsning

Annons