Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen nekade boende

Annons
Kommunen nekade boende

Nu upphäver länsrätten beslutet

Kvinnan ville flytta från Örnsköldsvik till Sollefteå och behövde ett särskilt boende. Kommunen sade nej med hänvisning till att det inte finns några platser. Nu har länsrätten gett kvinnan rätt. Det måste ordnas ett boende.

Den 65-åriga kvinnan ansökte hos Vård- och omsorgsnämnden i Sollefteå om bistånd i form av särskilt boende på sjukhem. Helst på Skärvstagården, avdelning Rönnen eller Tallen.

Nämnden avslog ansökan med motiveringen att det inte fanns något boende ledigt. Eftersom kvinnan, som har ett eget ordinärt boende inom Örnsköldviks kommun, för tillfället dessutom vistades på ett korttidsboende inom Örnsköldvik ansåg nämnden att det inte förelåg något akut behov.

Kvinnan, som vill flytta till Solleteå för att komma närmare en anhörig, överklagade beslutet till länsrätten och får nu rätt.

"Det förhållandet att kvinnan behov för närvarande är tillgodosett i hemkommunen får inte beaktas vid prövningen. Vidare utgör det förhållandet att det inte finns något boende ledigt inte skäl för avslag", skriver rätten i sitt beslut.

Örnsköldsvikskvinnan har alltså rätt till ett särskilt boende i Sollefteå kommun. Länsrätten poängterar däremot att kvinnan inte kan göra anspråk på ett visst bestämt boende.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons