Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste anpassa bostad

Annons
Kommunen måste anpassa bostad

En funktionshindrad kvinna har fått rätt mot Sollefteå kommun. Ärendet gäller en bostadsanpassning; länsrätten går på kvinnans linje och ålägger kommunen att göra den anpassning som krävs.

Kvinnan bor i egen fastighet utanför centrala Sollefteå. Läkare, arbetsterapeut och sjukgymnast har intygat att kvinnan behöver elrullstol, i första hand sommartid men också delar av vinterhalvåret. Orsaken är såväl rehabiliteringsmöjligheter som att hon då på ett enkelt och väl fungerade sätt kan ta sig ut på olika aktiviteter.

När elrullstolen skulle förskrivas visade det sig dock att uppställningsplatsen måste uppfylla vissa krav - låsbar, torr, frostfri och med god ventilation. Kvinnan hade inget passande utrymme och ansökte därför om bidrag från kommunen.

Att hon har behov av elrullstolen har inte ifrågasatts av kommunen. Trots detta beslutade man att hon inte skulle få bostadsanpassning. Motiveringen var att anpassningen inte var nödvändig med anledning av funktionshindret.

Kommunen menar att det är föreskrifterna rörande rullstolens förvaring som utgör grunden för det sökta bidraget och inte kvinnans funktionshinder i sig.

Kvinnan överklagade ärendet till länsrätten

Länsrätten anser i sitt domslut att det finns en klar koppling mellan funktionshinder, elrullstol och förvaring och att kommunen därför måste anpassa bostaden så att rullstolen kan förvaras på det sätt som krävs.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons