Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen betalar 100000 i veckan för tomma hus

Annons
Kommunen betalar 100000 i veckan för tomma hus

Kommunen betalar 100 000 kronor i veckan för tomma lägenheter. Några medel att täcka dessa kostnader finns inte avsatta.

Det handlar om kommunens avtal med staten - bostadsdelegationen - att riva 350 lägenheter i Sollefteå kommun.

Kommunen har fått 35 miljoner kronor av staten för att minska antalet hyreslägenheter i kommunen. Av dessa ska 16,7 miljoner användas till att lösa lån i Sollefteå Bostads AB (SBAB) samt 4,7 miljoner för att förbättra bolagets likviditet. Återstår 13, 7 miljoner som ska användas för avveckling och utveckling av husen. Avtalet skrevs för drygt ett år sen och det innebär att SBAB som äger husen tömmer dem och därefter överförs de till kommunen.

Nu är detta gjort och det är kommunens uppgift att avveckla eller utveckla fastigheterna. I och med detta är det också kommunens sak att stå för kostnaderna för driften av husen. SBAB har räknat ut att det kommer att kosta 100 000 kronor per vecka.

Kommunen kan välja att sälja husen men för att förvissa sig om att husen inte i framtiden kommer att användas som bostadshus ska man styra detta genom att ändra i stadsplanen. Det är ännu inte gjort.

Hur länge kommunen ska betala för de tomma husen beror på hur länge de dröjer innan de bestämt vad de ska användas till.

Avtalet innebär inte att man nödvändigtvis ska riva husen. Det kan till exempel användas till affärslokal, kontor, studenthem - allt utom till permanenta bostäder.

Någon handlingsplan för det fortsatta avvecklings eller utvecklingsarbete för husen finns enligt uppgift inte.

Driftskostnader för husen har hittills kostat 8,3 miljoner kronor. Kvar av statens bidrag för utveckling/avveckling är alltså mindre än fem miljoner kronor.

Den totala kostnaden för avveckling/utveckling av de 350 lägenheterna i Sollefteå kommun är 110 miljoner kronor.

maria wennberg

0620 257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons