Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt beslutupphävs på grund av jäv

Annons
Kommunalt beslut

upphävs på grund av jäv

Länsrätten upphäver barn, kultur och utbildningsnämndens beslut från december 2000 att lägga ner en förskoleavdelning i Junsele.

Beslutet överklagades för att inte ha tillkommit i laga ordning på grund av misstänkt jävssituation.

I beslutsunderlaget fanns tre alternativ. Ett var att säga upp avtalet med den förskolan Smultronstället, som drivs av Föreningen för kristen barnomsorg i Junsele, för att samordna verksamheten till ett ställe. Det andra var att stänga en avdelning på den kommunala förskolan. Det tredje var att lägga ner den kommunala förskolan och hänvisa barnen till Smultronstället och till dagbarnvårdare.

Birgitta Häggkvist som var ledamot av bku-nämnden var också medlem i den ideella förening som driver Smultronstället där hon också hade sitt barn.

Hon deltog i sammanträdet när beslutet fattades och i överklagan till länsrätten görs gällande att hon på grund av sitt engagemang i föreningen varit jävig.

Länsrätten delar den uppfattningen och säger i sin dom att hennes medlemskap i föreningen innebär att beslutet gör att det föreligger en särskild omständighet som kan göra att förtroendet för hennes opartiskhet rubbas.

Länsrätten finner att Birgitta Häggkvist varit jävig och att beslutet inte tillkommit i laga ordning och bifaller därför överklagandet.

Beslutet att lägga ner förskoleavdelningen verkställdes aldrig då det trots allt visade sig finnas behov av dessa platser inom barnomsorgen.

ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons