Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina och Sverige möts under samma tak

/

– Konceptet är väldigt spännande. Miljöfrågan är en av de största frågorna i dagens Kina.
Bo Ekander, hedersordförande i Royal Sweden Hong Kong Business Council, ser positivt på den svensk-kinesiska satsningen i Österforse.

Annons

Navet är Eons gamla driftcentral i Österforse, knappt två mil utanför Sollefteå. Driftcentralen och bruket har helt nyligen köpts av Sundsvallsföretagarna Stefan Lindström och Bertil Littmar, som vill starta en företagskuvös för svenska och kinesiska miljöföretag.

Under onsdagen befann sig en delegation på plats för att närmare studera lokalerna. En träff med kommunalråd Elisabet Lassen (S) var också inbokad.

Driftcentralen är en rejäl anläggning i gott skick med inte mindre än 80 rum.

– Mellan tummen och pekfingret kan man nog få plats med ett 40-tal företag här, konstaterar Stefan Lindström.

– Den gemensamma nämnaren ska vara miljö och grön verksamhet.

Direkt från Hong Kong kommer Bo Ekander, som har tillbringat 43 år i Asien. Han hade bland annat en nyckelroll när dåvarande Götabanken etablerade sig i Kina.

Just nu står dock utveckling av företag och affärer mellan Sverige och Kina på agendan; Bo Ekander är hedersordförande i Royal Sweden Hong Kong Business Council, ett affärsråd som arbetar just med dessa frågor.

Satsningen i Österforse ser han som spännande inte minst då miljöfrågor står högt på Kinas dagordning.

– Miljö och korruption är de största frågorna i Kina i dag, säger han.

– Många svenska och kinesiska företag är väldigt angelägna att hitta varandra. Dessutom finns ett stort intresse i Kina att förvärva företag i Sverige.

Flera saker är redan på gång. Bland annat kommer en ny typ av hjullastare att importeras från Hong Kong till Österforse nu i vår.

– Maskinen är unik såtillvida att den drivs, smörjs och kyls med samma ämne, EC1, som vi har världspatent på, säger Stefan Lindström.

På sikt kommer det gamla lantbruket som hörde till herrgården, en gång Sveriges största, också att leva upp. Tanken är att skapa en visningsgård som fungerar som ett skyltfönster; Sveriges bästa sida.

– Vackert, ren miljö, skog, frisk luft. En svensk idyll i miniatyr. De första korna är inte långt borta, vi kommer att köpa in 20 stycken nu under våren, säger Stefan Lindström.

Förutom att företagen ska vara miljöinriktade är fältet öppet.

– Utbildning, affärer, grön teknik – allt är möjligt. Men först ska konceptet utvecklas och planeras, säger projektledare Christian Ekander.

Mer läsning

Annons