Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassakon sinar

/
  • Sollefteå kraftverk har producerat mindre el än normalt på grund av torr sommar.

Kraftverket Sollefteåforsen har i många år varit en kassako för Sollefteå kommun. Men i år blir intäkterna mindre än förväntat.

Annons

Kommunen äger 50 procent av kraftverket mitt i stan. Någon försäljning är inte på tal, ägandet är allt för lukrativt och hjälper kommunen att hålla en större verksamhet än vad man annars skulle ha råd med. I år har man budgeterat för 30 miljoner kronor i intäkter. Men det ser bara ut att bli 23 miljoner kronor.

Produktionen har varit ganska låg under året och elpriserna tämligen låga. Under sommarmånaderna har produktionen varit ovanligt låg samtidigt priserna legat på en normal nivå och inte gått upp som de brukar göra när produktionskapaciteten sjunker.

– Det har varit extremt under juli och augusti. Vi hade en miljon kronor i intäkter under juli och bara en halv miljon kronor under augusti. Jag har aldrig varit med om att det varit så lite, säger Elisabet Lassen, kommunstyrelsens ordförande och ordförande i Sollefteåforsens styrelse.

Förklaringen till den låga produktionen är enkel. Den torra sommaren har helt enkelt gjort att vattenmagasinen stått näst intill tomma.

– Det har bara funnits vatten till att köra två och ibland ett av de tre aggregat vi har i kraftverket. Så har det sett ut i alla våra kraftverk, säger Eons Erik Wängdahl, vd i Sollefteåforsen.

Kraftverket i Sollefteå har i våras och somras genomgått en del renoveringar. I vårvintras renoverades den sista utskovsluckan och nu i sommar har två av sex intagsluckor renoverats. Det arbetet blev klart så sent som i förra veckan och under renoveringen har man inte kunnat köra alla tre aggregat.

– Men vi har ändå inte haft vatten till att göra det så det har inte påverkat produktionen, säger Wängdahl.

Under de senaste veckorna har det regnat en del och vattenmagasinen börjar fyllas igen. September månads resultat blev också klart mycket bättre. En färsk siffra från den 1 oktober visar att kommunens intäkter blev drygt 1,8 miljoner kronor.

– Det ser mer normalt ut, säger Lassen.

Men även om allt återgår till normala förhållanden och till och med lite mer så hinner man aldrig komma up i 30 miljoner kronor.

Kan det vara så att kommunalrådet efterlyser mer regn och tidig kyla?

– Sett ur kommunmedborgarna perspektiv gör jag inte det. Men för kommunekonomins skull vore det bra. Sett till den vore det också bra om något av kärnkraftverken blev stående en tid.

I november ska Eon komma till Sollefteå och informera kommunen om det aktuella läget för Sollefteåforsen.

■ Fakta: Sollefteåforsen

Byggt år: 1966

Antal aggregat: 3

Effekt: 62 MW

Normalårsproduktion: 298 GWh

Fallhöjd: 9,2 m

Ägare: Eon Vattenkraft och Sollefteå kommun äger 50 procent vardera. Sollefteå kommun är passiv delägare och Eon sköter driften. Kommunen tar ut vinst efter avsättningar till drift och underhåll.

Vd: Erik Wängdahl, Eon

Styrelseordförande: Elisabet Lassen, Sollefteå kommun.

Mer läsning

Annons