Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar för Junselevallen

/
  • I dag räknar byalaget närmare 300 medlemmar, även om många bor i förskingringen. Örian Gradin och Ingegerd Granquist tillhör kärntruppen i ett fortfarande ytterst aktivt byalag.
  • På 60-talet var landskapen öppna.

Skolan skulle säljas. Då bildades Sollefteå kommuns första byalag i protest.

Snar blir det stor jubileumsfest på Junselevallen, där byalaget fortfarande kämpar för att hålla byn levande.

Annons

Ingegerd Granquist är en av eldsjälarna i Vallens byalag.

– Egentligen har vi haft ett jubileumsår. Men själva jubileet äger rum den 16 november; vi vill återskapa känslan av gamla tiders skördefest med mat och underhållning.

1973 hände det saker i Junselevallen. Kommunen ville sälja skolan, men byborna gick samman i protest och bildade ett byalag för att värna om bygdens intressen.

Skolan såldes, men byalaget lät sig inte nedslås. Det gamla föreningshuset hamnade åter i byns ägo som samlingslokal; samma hus som jubileumsfesten nu ska äga rum i – ett numera varmbonat, ombyggt och välrenoverat hus med namnet Vallencia.

Genom åren har byalaget arrangerat allt från protestaktioner till kurser och dans. 70-talets flygplansburna skogsgödsling och slybekämpning fick på nöten, liksom indragningen av Konsums varubuss.

Byalaget ordnade vägbelysning till föreningshuset och skrev till riksdagen angående Vallvägens minst sagt undermåliga standard. Flera stora förbättringar kom till stånd under 80-talet tack vare byalagets envisa arbete; bland annat uppfördes en slavsändare på Klippen. Protester mot planerade vattenmätare ledde också till att Junselevallen befriades från detta kommunala krav.

Mycket av arbetet har också handlat om social samvaro och att hålla byn i gott skick.

– Vi har röjt i flera omgångar och vi har flera stigprojekt, bland annat en vandringsled över Bastuberget, berättar Ingegerd Granquist.

– Nuförtiden handlar det mycket om att skapa en social plattform där folk kan träffas. Det behövs verkligen.

Mer läsning

Annons