Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallt och varmt på Majoren

Annons
Kallt och varmt på Majoren

Svenerik Jakobsson visar grafik och stenskulpturer från Arktis till Antarktis i två veckor framåt.

I lördags invigdes utställningen i samband med ett kvällsvernissage och i går visade Svenerik Jakobsson bilder från sina många resor till Grönland, Antarktis och Centralamerika, där han fått inspiration till sin grafik och på senare tid även stenskulpturer.

Det är drygt tio år sedan han senast ställde ut i Sollefteå och skulpturerna av sälar,isbjörnar och salamandrar är nya för sollefteåpubliken att se.

I stora och små grafiska blad visar han dels kallt - det vill säga bilder på pingviner, isberg och grönländsk natur - och varmt - det vill säga bilder från mayafolkets kultur i den centralamerikanska urskogen.

1979 besökte han Grönland för första gången.

- Jag var engagerad i miljöfrågorna och sökte något som var oförstört och mötet med inlandsisen och det grönländska landskapet var ett möte med urtiden.

Det mötet återkommer i flera av hans grafiskablad, inte b ara sälar och pingviner utan demäktiga och fascinerande isbergen.

Svenerik Jakobsson är född och uppvuxen i Åre, men bor numera i Trångsund. Sin debututställning visade han i Östersund 1965 och sedan dess har han haft ett 80-tal separatutställningar och medverkat vid ett stort antal samlingsutställningar runt hela jorden.

Vid de många resorna har han alltid ett skissblock med sig för att kunna fånga de motiv som han vill föreviga inte b aramed kamera utan också med sin grafiska djupteknik.

Utställningen på Majoren innehåller ett 50-tal verk.

gaje blixt

Mer läsning

Annons