Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junselevargen har fått sällskap

/

Junselevargen är inte bara tillbaka. Hon har sällskap av en hanne.

– Vi tror att det är så. Men först i nästa vecka för vi definitivt svar på en DNA-analys, berättar Stefan Tågestad, naturbevakare.

Annons

Det var i förra veckan som Tågestad såg de första spåren. Sedan dess har han och rovdjurskonsulent Gunnar Ledström varit ute och spårat vargen och kunnat konstatera att det rör sig om två stycken vargar som är ute och revirmarkerar.

Det är i trakterna av Kläppsjö öster om Junsele som spåren hittats, mitt i renbeteslandet. Just nu är det ett par hundra renar i området. Men det kommer att bli tusentals när alla kommit på plats.

– Vi har kontinuerlig kontakt med samerna och än har vi inte sett att det har hänt någonting, säger Tågestad.

Rovdjursspårarna har hittat spillning efter en av vargarna. Den har skickats till Viltskadecenter i Riddarhyttan för snabbanalys . Nästa vecka kommer beskedet. I väntan på det fortsätter spårnigen. Man vill ha möjlighet att ta prov även från den andra vargen så att man kan fastställa vad alla initierade tror, att Junseletiken kommit tillbaka men nu i sällskap med en hanne.

Förra vintern var kaosartad i området. Efter beslut om skyddsjakt sköts den hanne som då gick med tiken. Sedan avblåstes skyddsjakten efter beslut i domstol. I stället försökte man fyra gånger flytta den envisa vargen. Men hon har hela tiden vandrat tillbaka.

Om vargarna blir kvar kommer renar att rivas, det är ju vargens naturliga beteende.

Det är Vilhelmina södra sameby som har vinterbetesmarker i området. Så sent som i november berättade ordföranden Tomas Nejne om samernas oro inför vintern.

– Vi bromsar renflytten så gott det går och försöker hålla oss i de norra delarna av reviret. Men renarna kan inte svälta ihjäl på marker utan mat.

Mer läsning

Annons