Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junsele får tandläkare

/

Hålet efter folktandvården har gapat tomt i två och ett halvt år. Missnöjet har varit utbrett.
Men nu får Junseleborna äntligen en egen tandläkare på orten.

Annons

Sex personer kommer att bemanna den nya, privata tandvårdsklinik som just nu håller på att ta form på Forum i Junsele. Här kommer att finnas såväl tandläkare som tandhygienist samt en fullt utrustad klinik.

– Det känns fantastiskt, säger Bert Stenmark.

Bert Stenmark, en av förgrundsfigurerna i kampen om Junseles tandvård, stod på barrikaderna redan 2011 när beslutet att lägga ned folktandvården skulle verkställas. Trots hot om ockupation och löften om att utrustningen skulle lämnas kvar slutade det hela med att allt revs ut ur lokalerna.

Kritiken lät inte vänta på sig. Många var missnöjda över att Ramsele var det enda alternativet; en dålig vägförbindelse, kombinerat med obefintlig kollektivtrafik och långa väntelistor skapade problem inte bara för äldre och sjuka personer.

– Tandvårdsbussen som skulle ersätta tandläkaren är ju till bara för skolbarn. Alla andra hänvisas till folktandvården i Ramsele, säger Bert Stenmark.

I samarbete med bland annat medborgarkontoret i Junsele var Bert Stenmark en av flera som arbetade för att ändå hitta en lösning. Det såg länge ut som om det tyska tandvårdsföretaget Wieland skulle etablera sig, men till sist gick det hela i stöpet.

Men i höstas ringde telefonen.

– Vi fick kontakt med en intressant och engagerad aktör, som också har visat sig kunna fullfölja satsningen, säger Bert Stenmark.

– De har varit här och tittat och sedan dess har vi haft mycket tät kontakt. Arbetet går helt enligt tidsplanen och vi beräknar att tandvårdskliniken ska kunna öppna i mitten av september eller i början av oktober.

Den nya kliniken kommer att inrymmas i folktandvårdens gamla lokaler.

– Den är verkligen efterlängtad, säger Bert Stenmark.

Mer läsning

Annons