Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbet där alla får jobb

/
  • – Det känns bra. Det har varit min dröm länge och jag har velat komma hit hela tiden, säger Kikki Rohdén (till höger), som efter att ha blivit klar med utbildningen som sjuksköterska direkt kan gå vidare till ett vikariat som sjuksköterska vid ambulanssjukvården. Hon får sällskap av kollegan Jenny Tander som gör samma resa.
  • – För mig handlar det i grund och botten mest om ett genuint intresse för sjuksköterskeprogrammet, säger Jenny Tander.

Tolv Sollefteåbor nyutexaminerade.

Annons

En ny kull sjuksköterskor har precis gått ut i Sundsvall. Och de går ut till en arbetsmarknad där de i det närmaste är garanterade ett arbete.

Alla som vill ha jobb verkar få det direkt.

Den goda arbetsmarknaden är ofta en bidragande orsak till att studenter attraheras av yrket.

– Det är många som söker utbildningen eftersom man i princip är garanterad jobb efteråt, säger Anna-Clara Asplund, kursansvarig för termin 6 på sjuksköterskeutbildningen.

Totalt handlar det lokalt om 67 nyutexaminerade sjuksköterskor från Mittuniversitetet, där tolv stycken är knutna till Sollefteå.

– Jag tror inte att det finns någon som velat ha jobb direkt, som inte har fått det. Man slåss om sjuksköterskorna i dag och det är brist åtminstone här i Sundsvall, säger Anna-Clara Asplund.

En av de sjuksköterskorna som går från skolbänken till ett väntande jobb är Jenny Tander från Sundsvall.

– Det låter som att de flesta redan har fått jobb, säger Jenny Tander.

Själv tar hon steget in i ambulanssjukvården på Länssjukhuset, men för henne själv lockade inte utbildningen främst för de goda jobbutsikterna.

– För mig handlar det i grund och botten mest om ett genuint intresse för sjuksköterskeprogrammet. Även om det fanns mycket jobb inom IT-teknik så skulle jag inte gå den utbildningen. Ska man bli en duktig sjuksköterska behöver man känna det här kallet att man har ett stort intresse för människor, säger hon.

På praktiken har hon fått se det höga tempot och stressen i yrket, men även imponerats av det jobb som både sjuksköterskor och undersköterskor gör.

– Men det skulle vara roligt för sjuksköterskorna att ha mer tid för patienterna. Att man inte bara koncentrerar sig på de medicinska orsakerna, utan även hade tid att prata med patienterna. Det blir för hög belastning ibland där man måste stressa vidare till nästa patient, säger Jenny Tander.

Hon menar att dagens sjukvård delvis missar den mentala och verbala biten, som också har betydelse för tillfrisknandet. Och även om hon väljer ambulanssjukvården ser hon många andra alternativ.

– Det finns ett smörgåsbord av olika jobb ute på marknaden. Jag kan tänka mig att jobba på nästan alla avdelningar eftersom det verkar så roligt och intressant, säger hon.

Fick du 24 000 kronor i ingångslön?

– Nästan. Men man blir erbjuden ett jobb som man gärna vill ha och någonstans ska man börja. Lönen får man får förhandla vidare om när man får mer erfarenhet, säger Jenny Tander.

Fakta sjuksköterska

Sjuksköterskor har en treårig grundutbildning på 180 högskolepoäng som leder till en yrkesexamen och akademisk kandidatexamen. Sjuksköterskeprogrammen består av både en teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning. Huvudämnet är vårdvetenskap och innehåller både teoretiska och kliniska kurser.

Mer läsning

Annons