Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skulle önska att beslutet revs upp"

/

Lars Gunnar Hultin (V), ledamot i landstingsfullmäktige, backar nu från beslutet att flytta cancerkirurgi från Sollefteå sjukhus.

Och kommunalråd Elisabet Lassen (S) ser stora brister i dialogen.

Annons

Lars-Gunnar Hultin själv var en av de landstingspolitiker som i enighet klubbade nivåstruktureringen. Nu ifrågasätter han grunderna till beslutet.

– Frågan är om vi hade alla kunskaper, säger han.

Upprörda känslor på möte

– Man kan plocka ned en cykel väldigt mycket – pakethållare, stänkskärmar och annat – utan att det påverkar grundfunktionen. Men tar man bort kedjelåset har man ingen cykel. Frågan är om det här med canceroperationerna är kedjelåset.

Läkaruppror i Sollefteå

Lars-Gunnar Hultin känner sig inte längre trygg med konsekvenserna av beslutet. Han vill ta omtag på hela frågan.

– Jag skulle önska att beslutet revs upp och att vi beslutsfattare fick ett bättre beslutsunderlag, säger han.

Elisabet Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå, är nöjd med hur landstingsledningen sammanfattade den regionala cancerplanen och omstruktureringen vid måndagens stormöte.

– Det var väldigt bra beskrivning och information, säger hon.

– Men något jag saknade svar på är hur man ska klara den fortsatta rekryteringen av läkare. Där borde landstingsledningen arbeta aktivt tillsammans med Sollefteå sjukhus för att utarbeta en strategi.

Sollefteå kraftsamlar

I den kraftiga polariseringen av sjukhusdebatten – på den ena sidan en samlad läkarkår som ser slutet för akutsjukhuset, på den andra en landstingsledning som säger att cancervård med patientfokus är högsta prioritet – ser Elisabet Lassen ett dåligt förankrat beslut.

– Inlägget från läkarna i sjukhusdebatten är så långt från det landstinget presenterar som man kan komma. Man har inte förankrat beslutet hos personalen, kommunikationen har inte fungerat.

Bengt Sörlin (M), oppositionsråd i Sollefteå, röstade också ja till nivåstruktureringen. Han vill inte riva upp beslutet men väl skjuta upp genomförandet.

– Den konsekvensbeskrivning som gjordes i efterskott var så fruktansvärt tunn att man skäms som ledamot, säger han.

– Jag tycker att vi ska göra om konsekvensanalysen, eftersom vi har misslyckats med fotarbetet och att förankra det här beslutet bland personalen.

Läs liverapporteringen från mötet i repris

Bengt Sörlin anser att omstruktureringen inte alls behöver sjösättas i januari.

– Det är bättre att göra en riktig konsekvensanalys och borra igenom frågan ordentligt – vad innebär det här för kirurgerna, för möjligheten att rekrytera?

– Om det skärs ned på den kirurgiska sidan är frågan vad vi ska tillföra, för att kunna behålla Sollefteå som akutsjukhus. Det är en viktig fråga vi måste ställa oss.

Mer läsning

Annons