Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till demensboende

Annons
Ja till demensboende

- men diskussion om finansieringen

Sollefteå kommunfullmäktige sa ja till ombyggnad av C-huset i vårdhem 2 till demensboende - men det blev diskussion om finansieringen.

En ombyggnad av huset till tio lägenheter i ett gruppboende kommer att kosta 2,5 miljoner kronor och vara klart vid årsskiftet.

Kommunstyrelsens förslag att ta pengarna från omstruktureringsmedel fick Ingemar Jonsson (c) och Inger Eriksson (m) att ifrågasätta finansieringen.

Ingemar Jonsson menade att bygget av ett demensboende var bra, men ansåg att investeringskostnaderna måste hållas nere och att någon annan investering måste tas bort om gruppboendet skall byggas.

- Kapitalbudgeten får inte vara större än avskrivningarna. Alla investeringar måste finnas inom kapitalbudgetramen, ansåg Ingemar Jonsson.

Inger Eriksson höll med.

- Vi kan inte börja redan i mars på ett kapital vi egentligen inte har, sa hon och lämnade bifall till Ingemar Jonssons förslag.

Men beslutet blev enligt kommunstyrelsens förslag med finansiering genom omstruktureringspengarna - och inga ledamöter reserverade sig.

Ny sotningstaxa beslutades utan diskussion, men när det gällde frågan om ändringar i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd blev det diskussion - och reservationer.

- Den här frågan handlar om grustäkter och krossanläggningar och är en småföretagarfråga, sa Ingemar Jonsson (c).

Det handlade om att beslutet att en "tillfällig uppställning med verksamhet" skulle gälla en månad eller två. Samhällsbyggnadsnämndens förslag var två månader, men kommunstyrelsen och samhällsbyggnadskontoret har sagt en månad, i likhet med beslut i närliggande kommuner.

Nils-Erik Bodin (c), som tagit upp frågan i samhällsbyggnadsnämnden menade att det behövs ett beslut på två månader för tillfällig uppställning.

- Skogsbilvägnätets underhåll är eftersatt och för att klara ett jobb vid en skogsbilväg behövs två månader. Det är fullt skäligt, sa han.

Den stora debatten i kommunfullmäktige kom i samband med en interpellation från Ingemar Jonsson till kommunalrådet Elisabet Lassen och handlade om de frågor om tomma hus och lägenheter som den senaste veckan inneburit många insändare i lokaltidningen.

Ingemar Jonsson fick ett skriftligt svar, men lät sig inte nöja utan startade en debatt om bostäder som pågick i över en timme.

Elisabet Lassen påpekade att det finns en positiv vilja i kommunledningen att få en bra lösning på de fastigheter som är avförda från bostadsbolagets fastighetsinnehav.

gaje blixt

Mer läsning

Annons