Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investmentbolag etableras i Sollefteå

Annons
Investmentbolag etableras i Sollefteå

Riskkapital efterfrågas inom hela näringslivet. Nu kommer det till Sollefteå. Nybildade Innovation Bridge i Sollefteå AB, ett dotterbolag till investmentbolaget Innovation Bridge i Stockholm, ska jobba för att kommersialisera de produkter som Energidalen utvecklar. Ett 40-tal jobb ska det bli på sikt.

Innovation Bridge och Energidalen kom i kontakt med varandra för en tid sedan och upptäckte att de båda bolagen passade varandra som hand i handske. Energidalen hade kunnande och möjlighet att utveckla produkter. Innovation Bridge har kontakterna med riskkapitalister och tänkta medintressenter.

- Vår affärsidé är att starta tillväxtbolag som kan avsätta sina produkter på marknaden. Vi jobbar så inom en rad olika branscher, bland annat inom energiområdet där vi nu bildar dotterbolag som i samarbete med Energidalen ska jobba med det i Sollefteå, berättar Lennart Nilsson, vd för Innovation Bridge i Stockholm.

Energidalen har redan i dag resultatet i en avknoppning, Thermotech. Meningen är att det ska bli många fler.

Det hänger lite grand på om regeringens omställningspengar kommer. Satsningen på Innovation Bridge finns med i kommunens förslag på satsningar och finns också väl förankrat hos näringsdepartementet. Men av olika anledningar har ett beslut dragit ut på tiden.

Satsningen i Sollefteå har emellertid redan påbörjats. Dotterbolaget är bildat med Energidalens chef Tord Fjällström som VD och Lennart Nilsson som styrelseordförande.

Ägarbilden blir sådan att Innovation Bridge Stockholm äger 60 procent, Energidalen 20 procent och Sundsvallsföretaget Kronheffer Konsult 20 procent. Det sistnämnda företaget samarbetar redan idag med Energidalen.

Redan nu finns ett par projekt på gång som inom kort ska resultera i tre nya bolag i Sollefteå. Det handlar om GIAB, Gogel Industri AB, ett företag som bland utvecklar klimatanläggningar.

Företaget har ryska medintressenter och var bland annat med och levererade till den ryska rymdstationen Mir.

- En etablering av det företaget pågår just nu och samtidigt har vi en tillverkare av en ny pelletspanna på gång, berättar Lennart Nilsson.

Vart och ett av de bolag som etableras ger i sig inte så många arbetstillfällen. Men Innovation Bridge Sollefteås uppdrag är att jobba för att även legotillverkning och andra underleverantörsjobb hamnar i första hand i Sollefteå kommun.

- Inom överskådlig tid räknar vi med att skapa i vart fall 30 - 40 nya jobb inom den privata sektorn i Sollefteå, säger Lennart Nilsson.

Just nu pågår diskussioner om lokaler för det nya bolaget och ett par av avknoppningarna. Bäst till ligger lokaler på I21. Det pågår förhandlingar med fastighetsägaren, Vasallen.

- Det vi gör är att vi skapar ett energikluster i Sollefteå, säger Nilsson.

jörgen sundin

Mer läsning

Annons