Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en fråga

Annons
Inte en fråga

- när förslaget till kommunförbund presenterades

Det blev inget länsparlament, men det kan bli ett kommunförbund med regional samverkan.

Det är kommunerna som bestämmer och alla har vetorätt.

I går presenterade Christer Nyhlén, utredare för Region Y, förslaget för fullmäktigeledamöterna i Sollefteå. Han fortsätter att resa runt till länets sju kommuner för att informera

Bakgrunden till förslaget är två propositioner, dels en om regional samverkan och dels en om långsiktig regional tillväxt.

- Det handlar om tydligare ansvarsfördelning mellan stat och kommun och hur man skall prioritera. Kommunerna är A och O i det här sammanhanget. Det har visat sig att det finns en bättre sam verkan lokalt än mellan myndigheterna centralt, sa Christer Nyhlén.

Hur besluten i en ny regional samverkansmyndighet påverkar kommunerna finns inga klara besked om i dag. De uppgifter som ett samverkansorgan skall få handlar om att utarbeta program för länets utveckling, samordna utvecklingsinsatser, besluta om prioritering av infrastruktur, utarbeta de nya tillväxtprogrammen, ta emot och bereda ansökningar från EU:s strukturfonder och besluta om användning av vissa statliga medel för regional utveckling.

Inte förrän om några år kan det nya kommunförbundet börja fungera, men redan i den 22 maj vill Region Y-styrelsen (länets regionala politiska projekt) att ha en rekommendation klar.

I dag ser det olika ut i olika regioner.

- Västerbotten har beslutat att inte ha någon samverkansregion, medan Jämtland har kommit långt i sina planer, sa Christer Nyhlén.

Men när frågan lämnades fri för kommunfullmäktigeledamöterna var det ingen som hade något att fråga om.

Kanhända låg det något i Christer Nyhléns replik när eleverna från Öhns skola lämnade salen.

- Nu gick framtiden.

Innan ett beslut om kommunförbund kan tas måste alla länets kommuner vara överens.

Ett enda nej från en kommun betyder att det inte blir något regionalt samverkansorgan.

gaje blixt

Mer läsning

Annons