Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid Thulin-stipendiet delades ut i Sollefteå: "Det är lika kul varje gång"

På fredagen delades Ingrid Thulin-stipendiet ut på Storgatan i Sollefteå. Kortfilmsregissören och före detta sollefteåbon Tove Nowén var mycket glad över att få ta emot kulturstipendiet. Och hon vet redan vad hon ska använda summan till.

Annons

Tove Nowén är 22 år och har växt upp och gått i skola i Sollefteå. På gymnasiet gick hon estetprogrammet med inriktning på musik och sång. Hon har alltid gillat att fota och började studera film och foto vid en folkhögskola efter gymnasiet. Efter det flyttade hon till Falun för att studera audiovisuell produktion. Där bor och studerar hon fortfarande, men kommer gärna hem till Sollefteå när det finns möjlighet.

– Jag tycker om att komma hem till Sollefteå, för att hämta kraft. Jag älskar att vara här på sommaren, säger hon.

Tove Nowén är glad över att få ta emot kulturstipendiet.

– Det känns jättekul, säger hon.

–Jag vill investera i en arbetsdator så att jag kan klippa och redigera vart jag än är. När jag är hemma i Sollefteå till exempel, säger hon.

Tove Nowén var glad över att få ta emot Ingrid Thulin-stipendiet.

Ingrid Thulin-stipendiet har sedan 2008 delats ut varje år till minne av världsskådesplearen med samma namn. Ingrid Thulin växte upp i Sollefteå och under hela sin karriär återknöt hon ofta till Sollefteå och sin barndom här. Ingrid Thulin dog 2004 och några år efter hennes bortgång upprättade man stipendiet.

Det är Sollefteå kommun och SP Fastigheter i Sundsvall som delar ut stipendiet tillsammans med Ingrids familj och släkt. Stipendiet ges till personer med anknytning till Sollefteå och

Ådalen och som är i början av sitt skapande och konstnärliga utövning.

Många hade kommit till Storgatan i Sollefteå för att vara med när stipendiet delades ut. Bland publiken fanns några tidigare stipendiater, bland annat operasångaren Anna Sandström.

I år var det nionde gången man delade ut stipendiet, som omfattar en summa om 20 000 kronor. Per Hägglöf från SP Fastigheter i Sundsvall är glad över att få dela ut stipendiet, och önskar Tove Nowén ett stort lycka till.

– Det är lika kul varje gång, säger han.

Mikael Sjölund, kommunfullmäktiges ordförande, Tove Nowén och Per Hägglöf från SP fastigheter i Sundsvall.

I augusti ska Tove Nowén spela in en kortfilm i Björkåbruk, i sin mammas renoveringshus. Och efter det ska hon tillbaka i skolbänken i Falun.

– Då ska jag tillbaka och skriva manus och fortsätta med det jag vill, att göra film, säger hon.

Men nu närmast ska stipendiet firas med nära och kära.

– Nu ska jag och familjen gå och äta lunch och fira lite, säger hon.

Läs också: Hobbyn blev hennes drömyrke.

Läs också: Sollefteåbördig regissör får Thulin-stipendiet.

Mer läsning